Dodenherdenking

Op 4 mei gedenken we in Nederland toch vooral de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar ook in 2011 vielen er alweer de nodige doden te betreuren. Dat gaat elke dag gewoon maar door. De dood wacht op niemand, zoals Mart Smeets wel eens zegt. En ook die doden van nu moeten we herdenken. Een dode is een dode. Daarom heb ik de lijst met notable deaths in 2011 van Wikipedia er maar eens bij gepakt. Een lijst met vooral heel veel onbekende types verscheen op mijn scherm. Ik pik er een paar uit. Als iedereen dat nu eens deed, werd er veel meer herdacht in de wereld.

Op 30 april ontviel ons de 95-jarige Estse schilder Evald Okas. Hij werd geboren in Tallinn. Niet heel noemenswaardig; veel Esten worden geboren in Tallinn. Als ik Est zou zijn, had ik ook het liefst het levenslicht gezien in Tallinn. Veel beter dan een of ander kutdorp waar men een tijdje geleden nog met een bolderkar over een onverharde weg hobbelde. Evald hield zich vooral bezig met het schilderen van naakte wijven. Prima kerel dus, die Evald. In 1947 kliederde hij ook nog het plafond van de Estse Nationale Opera eronder.

Tevens op 30 april stierf de Schotse voetballer en coach Eddie Turnbull. Hij was 88 en had vooral een hele mooie naam. Eddie Turnbull. Schitterend. Eddie was voetballer bij achtereenvolgens Hibernian, Hibernian en Hibernian. Eddie heeft maar bij één profclub gespeeld. In de periode tussen 1948 en 1958 speelde Eddie Turnbull negen interlands voor het Schotse elftal. Dat is er net niet eentje per jaar. Eddy was waarschijnlijk een beetje de Juul Ellerman van zijn tijd. Juul Ellerman speelde vijf interlands, maar leeft nog wel. Dus wie weet kan Juul de negen nog halen.

Op 10 april 2011 verruilde de Amerikaanse sportcolumnist en schrijver Bill Brill het tijdige voor het eeuwige. Hij werd 79 jaar oud. Bill Brill viel mij op in de lijst met doden uit 2011, omdat zijn voornaam maar één letter verschilt van zijn achternaam. Voor ik de lijst met doden uit 2011 bekeek, kende ik nog niemand met zo’n soort naam. Alleen daarom al moeten we Bill Brill herdenken. In 1998 won Bill Brill een Marvin ‘Skeeter’ Francis Award. Bill Brill groeide op in Middlesex County. Sex. Hihi.

Gustave Olombe Atelumbu Musilamu hield het 17 februari voor gezien op planeet aarde. Meneer werd 83 jaar oud en was de bisschop van Wamba, dat natuurlijk in Congo ligt. De bisschop viel mij ook al op vanwege zijn naam. Het is met voorsprong de langste naam in de lijst met doden uit 2011. Een klikkie op zijn naam stelde echter een beetje teleur. Naast nog een paar keer die lange naam stond er niet veel tekst. Het was mooi geweest als er bijvoorbeeld had gestaan dat deze bisschop één bepaalde dag in het jaar op z’n zwarte paard sprong en met allemaal witte hulpjes cadeautjes uitdeelde.

Helaas, het mocht niet zo zijn. Toch herdenken we hier Gustave Olombe Atelumbu Musilamu, zomaar een bisschop met een lange naam. En natuurlijk Evald Okas, Eddie Turnbull en Bill Brill. Een momentje stilte graag.

Zo. En nu kunt u ons volgen op Twitter!

2 reacties op “Dodenherdenking”