De bij

Hoe kan ik op een dag als deze – het is Koninginnendag mensen; ga eens heel snel bier drinken in een driekwartbroek! – niet over de bij schrijven. Bijen hebben immers ook een Koningin. En een Koninginnendag. Die wordt niet gevierd op 30 april, zoals bij ons, maar op 7 juni. Niet dat de Koningin van de bijen dan jarig is, maar haar tante uit de tweede lijn wel. Vandaar dat de bijen het op die dag vieren.

Op de datum na vallen beiden folkloristische feesten goed te vergelijken. Bijen houden enorm van ringsteken, koekhappen, fietsen versieren, ballonnetjes oplaten (gaan vaak al bij het oplaten lek vanwege onvoorzichtig gedrag met de angel) en zaklopen. Een bij die zakloopt, u zou het eens moeten zien; zo’n grote juten zak die door slechts één enkel bijtje wordt voortgesleept. Een wonder.

Dat ging allemaal prima, tot ook de Koninginnendag van de bijen een paar jaar geleden z’n onschuld verloor. Een bij die niet helemaal goed bij z’n hoofd was, haalde het in z’n hoofd om keihard tegen de angel van de Koningin op te vliegen. Een chaos was het gevolg. Want de Koningin kan er heel slecht tegen als er zomaar een werkbij keihard tegen haar angel aanvliegt. De Koningin was boos. En een boze bijenkoningin is levensgevaarlijk.

Dat bleek wel toen ze haar machinegeweer tevoorschijn haalde en willekeurig op de andere in de bijenkorf aanwezige bijen ging schieten. Angst en paniek vierde hoogtij bij de andere bijtjes. Als gekken zoemden ze door de korf heen. Terwijl een bijenkorf normaal gesproken een baken van rust is, dat weet u zelf ook wel.

Nou, uiteindelijk heeft Imker Marina de Koningin weer kunnen sussen door met gevaar voor eigen leven Viva Espana door een opening in de korf te zingen. Dat was het lievelingsliedje van de bijenkoningin. Omdat Imker Marina toch aanwezig was en zij een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is, heeft ze meteen maar de zoon van de Koningin en diens verloofde in de echt verbonden. Een Royal Beewedding. Zo kwam er toch nog een goed einde aan deze rare bijenkoninginnendag. Maar hetzelfde als vroeger wordt het niet meer. De angst giert nog steeds door het lijf van een bij als hij zich voort probeert te bewegen in zo’n juten zak.

Volg ons ook op Twitter!