Blinde Ed

Blinde Ed kwam een kleine week geleden mijn leven binnenwandelen. @nellyvandam had een tweet gestuurd aan @BlindeEd waarin het woord onuitstaanbaar voorkwam. En zo’n bericht verschijnt dus onherroepelijk op onze onvolprezen klaagmuur (zie rechtsonder). Wie Nelly van Dam is – behalve een wijf dat zich helemaal kapot twittert, waardoor ik zojuist een half uur heb moeten scrollen om haar tweet aan Blinde Ed weer op te zoeken – weet ik verder niet. Het interesseert me ook niet. Het gaat om Blinde Ed.

Als ik zo’n naam ergens zie staan, dan is mijn interesse wel gewekt. Een Schele Fredje of een Loenzende Gert is natuurlijk ook mooi, maar een Blinde Ed spant wat mij betreft wel de kroon. Snel ben ik gaan speuren naar meer informatie. De internetdetective in mij besloot al snel naar google.nl te surfen en daar de letters in te tikken die samen de naam van Blinde Ed vormen.

Al snel kwam ik terecht op www.blinde-ed.nl. Een eigen website, die Blinde Ed is geen kleintje, dacht ik gelijk. Nee, Blinde Ed is een artiest. Een rasartiest, dat zie je eigenlijk meteen. Blinde Ed z’n slogan is bijvoorbeeld: Blinde Ed, 100 procent vet. Omdat Blinde Ed een rasartiest is en zich ook op die manier aan het grote publiek wil presenteren, heeft Blinde Ed de stoute schoenen aangetrokken, z’n hond aangelijnd – want Blinde Ed is dus daadwerkelijk stekeblind – en is hij naar de Heineken Music Hall gewaggeld om auditie te doen voor het programma X Factor.

Uiteraard is die auditie ook op YouTube te zien (zie onder), zo leerde een wederom sterk staaltje internetspeurwerk mij. Nou, daar ging ik dan; kijken naar de auditie van Blinde Ed. Het eerste wat me opviel was de uiterlijke verschijning van Blinde Ed. Om z’n status als rasartiest definitief te vestigen had Blinde Ed een glimmend zwart pak aangetrokken, een mooie zonnebril op z’n dikke kop gezet, evenals een mooie coyboyhoed, en om het af te maken had Blinde Ed ook nog bakkebaarden laten staan, welke ongeveer doorlopen tot aan de onderkin van Blinde Ed. In z’n oor had Blinde Ed een geinig oorbelletje gehangen. Hier stond  iemand.

Dat ging hij ook eens even laten zien op het podium. Dat zei hij zelf tenminste. Want Blinde Ed ging proberen een feestje te bouwen. Een feestje bouwen, dat is wat rasartiesten doen op een podium. Aan de hand van Wendy van Dijk schuifelde Blinde Ed het podium op om zulks te verwezenlijken. Dat Blinde Ed daarbij nog bijna van een trapje donderde mocht de pret niet drukken.

Zeker voor mij niet, want noem mij iemand die visueel gehandicapten discrimineert, maar als er een dikke blinde vent met bakkebaarden  rondwaggelt in een kostuum dat zo lijkt te zijn weggeplukt uit de verkleedwinkel van Henny Huisman in de Mini-playbackshow, dan moet ik dus lachen. Bedankt Nelly van Dam, voor het gebruiken van het woord onuitstaanbaar in je tweet. Zonder jou had ik Blinde Ed nooit gekend!

….. …. …, dat is Braille voor: Volg ons op Twitter!

De auditie van Blinde Ed

19 reacties op “Blinde Ed”