Een hobbyfestival

Achter de URL www.hobbyfestival.nl zit een bedrijf verscholen dat hobbybeurzen organiseert. Hobbybeurs. Het is vermoedelijk het treurigste woord dat ik de afgelopen tien jaar las. Ik las het op een aanplakbiljet dat gewag maakte van een hobbybeurs die in Groningen georganiseerd zou worden. Afgelopen weekend was het zo ver; Martiniplaza in Groningen was het decor van een hobbybeurs. Ik ging er niet naartoe, maar geef er wel mijn mening over.

Hobbybeurzen zijn stom. Sowieso zijn beurzen stom. Het is er vaak druk. Dat is al erg, maar erger is nog dat die drukte veroorzaakt wordt door mannen met snorren en vrouwen met zo’n klein tasje op hun rug. Mensen die heel traag langs standjes schuifelen. En dat is in principe volk dat je moet mijden als een geslachtsziekte, een tsunami of Humberto Tan. U zult mij niet zo snel op een beurs treffen, of het moest met een machinegeweer in m’n handen zijn.

De koning onder al die verschrikkelijke beurzen moet wel de hobbybeurs zijn. Daar komen mensen die op hun vrije zaterdagmiddag niet hun hobby uit gaan voeren, maar in plaats daarvan een beurs bezoeken die over hobby’s gaat. Je zou er bijna een vurig pleidooi voor het wassen van auto’s op zaterdagmiddag voor gaan houden. Alles beter dan de hobbybeurs. Zelf zou ik nog liever met m’n tong alle auto’s van Almere schoonlikken dan dat ik een hele dag op een hobbybeurs moest vertoeven.

Ik schrijf dat niet zomaar. Ik heb via de eerdergenoemde website vernomen wat er zo allemaal een beetje te doen is op een hobbybeurs. Nou, ze maken het schrijvers die een website onderhouden met een naam als onuitstaanbaar.nl heel erg gemakkelijk. Met de teksten van de jokers van het hobbyfestival hoef je niks meer zelf te bedenken. Om dat te bewijzen, zal ik hieronder enkele citaten neerzetten die dus letterlijk terug zijn te vinden op www.hobbyfestival.nl. Daar gaan we:

‘Bijzonder is de workshop glaskralen blazen; u kunt zelf proberen zo’n prachtige kraal te ontwerpen tijdens de workshop die op de beurs gegeven wordt. Ook kunnen de kinderen (en volwassenen) terecht bij hele lieve heksen om een toverbolletje te vullen of een workshop te volgen in het maken van een sprookjesfiguur van zelfhardende klei, bijvoorbeeld een echte draak!’

Ja, u leest het goed: glaskralen blazen, een toverballetje vullen bij lieve heksen, en een draak kleien. Het staat allemaal in mijn top drie van zaken die ik nooit wil doen voor m’n dood. Maar de hobbybeurs zou geen hobbybeurs zijn als je niet nog wat meer kunt doen dan alleen een toverbolletje vullen bij een heks. Nog maar een citaat:

‘Verder is er nog een demonstratie kantbreien en zijn er nog workshops met koud porselein en Decopatch – bij Decopatch worden blanke hard-kartonnen beelden versiert met lapjes en papier, een hobby die momenteel erg populair is.

Een demonstratie kantbreien. Laat het even goed doordringen: een demonstratie, dat houdt dus in dat je zit of staat te kijken naar iemand die aan het breien is. Na het kijken naar breien, kun je zelf nog beelden gaan versieren met lapjes. Mooi natuurlijk, maar ik hoor u bijna denken: ja hallo, kan ik dan op die hobbybeurs niet gewoon zelf een beer of een pop maken? Of m’n kapotte beer of pop laten repareren? Tuurlijk wel. Nog maar een citaat:

‘Alle materialen om een beer of pop te maken, van berenstof tot neusgaren en van klei tot pruik kunt u vinden op de beurs. De poppen- en de berendokter houdt de gehele dag “spreekuur”, kleine reparaties verricht ze ter plekke, de grote reparaties neemt ze mee naar huis.

Zucht…

Neem geen hobby maar volg ons de hele dag op Twitter!

10 reacties op “Een hobbyfestival”