De Booswichtenclub

Gisteren kwam ik op teletekst van RTL een bericht tegen dat ging over een mogelijk op te richten wietgebruikersclub in Utrecht. Het college van B&W in Utrecht wil door middel van deze club een stap zetten richting het legaliseren van soft drugs; niet alleen het gebruik van wiet zou in zo’n club gedoogd worden maar ook de teelt wordt gedoogd. Een prima plan, maar verder niet zo interessant. Hetgeen mij fascineert aan het bericht is het woord ‘wietgebruikersclub’.

Een beetje een lullig woord. Dat komt doordat het woord ‘club’ in de naam van de club zit. Zeggen wat je doet en daarachter het woord ‘club’ zetten, het is dodelijk voor elke club. Een groepje mensen dat elke week op woensdagavond bij elkaar komt om mandarijntjes te eten en zich De Mandarijntjesclub noemt, die neem je niet meer serieus. Terwijl met een naam als De Vruchtvlees Fuckers iedereen zich afvraagt wat die mysterieuze figuren daar toch elke woensdagavond doen.

Die wat lacherige sfeer rond clubs die het woord ‘club’ in hun naam hebben staan, komt door het vrolijke weekblad de Donald Duck. In dat blad was, en is vermoedelijk nog steeds, een club van booswichten actief. Deze booswichtenclub heet De Booswichtenclub. Ik moest gelijk aan dit clubje stripfiguren denken toen ik het woord ‘wietgebruikersclub’ las. Ik zag een wolf in een hutje blowen; zou hij uit het raam hebben gekeken, dan stond er in de tuin een beer de wietplanten water te geven.

Ja, ik moest heel erg aan De Booswichtenclub denken bij het zien van het woord ‘wietgebruikersclub. Wie zaten er naast Midas Wolf en Bruin Beer ook alweer nog meer in die club? En wat voerden de booswichten van De Booswichtenclub de hele dag uit? Allemaal vragen. Gelukkig was daar Wikipedia, met een aparte pagina over De Booswichtenclub.

Nou, naast Midas Wolf en Bruin Beer bestaat De Booswichtenclub uit Barend Buizerd, Rein Vos en Vittorio Wezel. Voor elk van die leden is een karakterschets gemaakt op de Wikipediapagina over De Booswichtenclub. Met name die van Barend Buizerd spreekt zeer tot de verbeelding: ‘Barend Buizerd steelt vooral en werkt vaak samen met Vittorio Wezel.’ Prachtig. Verder in deze karakterschetsen nog frases als ‘Meneer Beer wil graag Broer Konijn grijpen omdat die zijn wortels vaak pikt’ en ‘Rein Vos opereert ook buiten De Booswichtenclub, hij steelt dan kippen van Bruin Beer…’ Nog mooier.

Dan de bezigheden van de club. Die worden ook keurig opgesomd op Wikipedia. De Booswichtenclub houdt zich bezig met het smeden van boze plannen, het drinken van bosbubbel, het uitvoeren van boze plannen (banken beroven etc.), ruzie maken om het leiderschap van de club en ‘lummelen’, wat volgens henzelf inhoudt: niks doen, rondhangen etc. Ondertussen wordt ook nog vermeld dat de plannen van De Booswichtenclub over het algemeen altijd mislukken en dat ze de naam van hun eigen club schrijven als Booswigtuh Klub. Behalve Vittorio Wezel, die kan wel schrijven.

Ik hoop dat u het niet erg vindt dat ik in dit licht de wietgebruikersclub, nog voor hij goed en wel is opgericht, al niet meer serieus kan nemen.

Neem een glaasje bosbubbel en volg ons daarna op Twitter!

21 reacties op “De Booswichtenclub”