Politici

‘Ik ben niet te benijden’, legendarische woorden die Ruud Gullit sprak toen hij als eerste neger voet op de maan zette. Het is een frase die evengoed uitgesproken zou kunnen worden door iedere politicus in Nederland. Politicus zijn is kut. Vooral in verkiezingstijd. Dan moet je met het volk praten. En het volk bestaat voor tachtig procent uit hufters die de hele dag over van alles en nog wat lopen te zeiken, terwijl het zelf dus eigenlijk de grootste hufters zijn.

Maar ja, je bent volksvertegenwoordiger en dan heb je te luisteren naar die idioten, zo is de tendens in politiek Nederland sinds de Fortuyn revolte. Je moet ‘de mensen’ serieus nemen. Een gedachte die er de laatste tijd gek genoeg maar al te vaak in uitmondt dat de politici koffie gaan drinken bij Myrna Goossen van Omroep MAX, alwaar cultheld en rasartiest Arie Ribbens de fine fleur van bestuurlijk Nederland tot een polonaise verleidt. Staat er even geen Arie Ribbens of Myrna Goossen paraat, dan moeten ze wel weer met iemand anders een stompzinnig gesprek over hun hobby’s voeren.

Met al die onzin willen de politici laten zien dat ze ook ‘gewone mensen’ zijn. Dat is waar het de afgelopen jaren mis is gegaan. Dat ga ik aantonen middels een stijlfiguur dat de politici zelf ook graag hanteren in het waardeloze, met clichés doorspekte, door elkaar heen praten, dat door sommigen nog een debat wordt genoemd: de voetbalvergelijking. Niets doet het zo goed als iets met ‘de voetbal’ vergelijken. Is lekker volks.

Nou, daar komt de mijne dan: we stellen in het Nederlands Elftal toch ook geen ‘gewone mensen’ op. Nee, om in het Nederlands Elftal te komen, moet je beschikken over de balaanname van Van Persie, of de dribbel van Robben, of de tweebenigheid van Sneijder, of het inzicht van Van der Vaart. Zelfs voor de werklust van Dirk Kuijt valt nog iets te zeggen. Maar de bondscoach zal nooit Gert van Ridderkerk 4 opstellen. Die heeft een bierbuik en moet daardoor hele gekke capriolen uithalen om z’n veters te kunnen strikken. Gert is gewoon; Robin, Arjen, Wesley en Rafael zijn dat niet. (Dirk mist inderdaad in deze opsomming, dat heeft een reden.)

Nou, ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Zo niet, dan schrijf ik het hier gewoon op zonder een vergelijking. Eigenlijk veel duidelijker. Komt-ie: politici moeten niet laten zien dat ze net zo slecht gitaar kunnen spelen als mijn talentloze buurman, maar moeten ‘de mensen’ eens meenemen in een grootse visie. Een visie die Gert uit Ridderkerk niet kan bedenken. Maar als-ie het hoort, moet Gert wel denken: ‘Potdomme, dat is knap bedacht.’

Politici moeten eens schijt hebben aan de gewone man, alleen zo win je hem terug. Of niet, maar dan heb je het tenminste wel geprobeerd; gewoon met een origineel idee komen en dan maar kijken of het wat wordt. Maar in godsnaam, ga niet luisteren naar wat al die idioten van je willen. Daar is de wereld nog nooit beter van geworden.

De eerste politicus die dat eens zegt als-ie met Myrna zit te beppen, krijgt mijn stem. Nou ja, krijgt mijn stem via een mannetje waar ik dan eerder al op heb gestemd. Ofzoiets.

Het is heel belangrijk dat u ons volgt op Twitter!