De naam Kaddafi

Ik snap wel dat die Kaddafi zo gek als een deur is. Die man moet in een identiteitscrisis zitten waar je u tegen zegt. Na een paar dagen protesteren in Libië heb ik de verschillende media zijn naam nog nooit op dezelfde manier zien schrijven. Op Wikipedia staat een selectie van hoe je zijn naam kunt schrijven: Gadhafi, Gadaffi, Gaddafi, Gadhdhafi, Ghaddafi, Khadaffi, Kaddafi, Kadhafi, Kadhdhafi, Khadafy, Qadaffi, Qaddafi, Qadhafi, Qadhdhafi, Qathafi en Jos Brink. Die laatste bedacht ik er zelf bij.

De eerste conclusie over die rare Libische vogel is derhalve dat hij exact het  tegenovergestelde is van Mary Servaes, de Zangeres Zonder Naam. Naast dat zij geen naam had, heeft ze ook nooit de bevolking van een land jarenlang onderdrukt. Al denken de inwoners van Mexico daar geloof ik anders over. Verder had Mary ook geen Bedoeïenentent, een pokdalige huid, en gekke gewaden met bijpassende hoedjes.

Alhoewel de naam Kaddafi dus op vele manieren geschreven kan worden, heb jij bij elke spellingswijze toch een andere associatie. Ik wel tenminste. Bij Gadhdhafi denk ik bijvoorbeeld aan een vent met een gewaad aan en een bijpassend hoedje op z’n hoofd, die in een Bedoeïenentent een kom geitenballensoep zit te eten en zich verslikt. Bij Quadhdhafi en Kadhdhafi heb ik hetzelfde, maar dan met een ander soort soep; hagedissensoep en oma’s Libische zandsoep ofzo.

Het zal iets met die ogenschijnlijk onuitspreekbare combinatie van d’s en h’s in het midden van de naam te maken hebben. Daarom heb ik bij de naam Ghadaffi ook de associatie van een Libische nieuwslezer die de naam Kadhdhafi, Quadhdhafi of Gadhdhafi probeert uit te spreken maar er niet helemaal uitkomt. Bij de Jos Brink-variant heb ik ook zoiets, maar dan is het een Nederlandse nieuwslezer: Philip Freriks. Die weet bij voorbaat al dat hij er niet uitkomt en maakt er dan maar Jos Brink van. Jos Brink, de enige naam die Philip Freriks zonder problemen uit kan spreken. Daardoor is Jos Brink al president geweest van vele discutabele bananenrepublieken in Afrika en Azië.

De meest normale manier om de naam van Kaddafi op te schrijven vind ik Kaddafi. Dat doet ook gewoon denken aan een typisch Hollands tafereel als een mus die zich te pletter vliegt tegen uw raam: Kad-dafi! Hartstikke dood. Al die g’s en die h’s erin zorgen toch maar voor hysterische klanken. Het doet denken aan een auto, bij voorkeur een Daf, met een kapotte uitlaat. Of aan die Looney Tunes eend, toevallig Daffy genaamd, die één van z’n woedeaanvallen krijgt.

Alle andere manieren om Kaddafi te schrijven doen denken aan milities die, in opdracht van een dictator met een pokdalig gezicht, gekleed in een gek gewaad met bijpassend hoedje, met een machinegeweer de mensen in Tripoli neer proberen te maaien. Gadaffi-daffi-daffi-daffi…etc. En zo is het geloof ik ook wel een beetje op het moment.

Twitter kun e maar op één manier schrijven. Twitter. Volg ons!