Egypte

Verwacht van mij hier nu niet een met geopolitieke gevolgen doorspekte analyse van de situatie in Egypte. Daarvoor moet u maar bij 1Vandaag zijn, die hier, door gebruik te maken van hun ‘opiniepanel’ met willekeurige mensen, uitstekend toe in staat zullen blijken te zijn. (Kent u Mubarak? 21% ja,  39% die schiet er wel twintig in na de winterstop, 10% geen mening en 30% weet niet.) Of anders bij Uitgesproken VARA, EO of WNL, die één en ander vanuit socialistisch, christelijk of conservatief oogpunt zullen bekijken. Ook belangrijk dat zoiets gebeurt natuurlijk.

Nee, dit stukje is meer bedoeld om de Egyptenaren een hart onder de riem te steken. Ik gun ze van harte een andere dictator. Zo om de dertig jaar van dictator wisselen, dat gun je toch iedereen. Maak je toch al gauw twee, en met een beetje geluk drie dictators mee in je leven. Is dat niet een beetje cynisch? Ja, maar daar houden Egyptenaren van. Het staat in hun top drie van dingen waar ze van houden.

Op één staat driedimensionale driehoekvormige graftombes bouwen. Op twee staat mensen in wc-papier wikkelen, maar dan staat op nummer drie dus cynisme. Echt waar, dit is uitgezocht door , het Egyptische equivalent van 1Vandaag. Ze hebben daar ook een opiniepanel. Een opiniepanel dat op dit moment in z’n geheel op straat staat. En daarmee bedoel ik niet dat de heren van ontevreden waren over het opiniepanel en al die mensen ontslagen hebben, maar dat ze echt op straat staan. Protesteren. Men hoopt dat er zich vandaag 1 (in het Arabisch 1 اليوم)  miljoen mensen verzamelen. 1 miljoen is in het Arabisch overigens

Het protest richt zich tegen Hosni Mubarak. Dat lijkt me terecht. Iemand die Hosni heet, kan nooit veel goeds in de zin hebben. Had Mark Rutte in plaats van Mark Rutte Hosni Rutte geheten, dan was ik ook de straat opgegaan. Hosni, dat klinkt toch een beetje als iemand met dyslexie die moet niezen. De Egyptenaren denken er ook zo over, ze zijn Mubarakmoe. Ze zouden liever vandaag dan morgen een nieuwe leider hebben.

Logisch ook, ze zijn daar farao’s gewend, types met een goddelijke status. Dan sta je als Hosni bij wijze van spreken al met 2-0 achter. Zeker omdat zo’n god in Egypte nog wel eens het hoofd van een leeuw wil hebben, gecombineerd met het lijf van een zeehond. Tegen zo iemand kun je als simpele huis-, tuin-, en keukendictator niet opboksen. Is het nog knap dat hij het meer dan dertig jaar heeft volgehouden.

Nou, ik wens de Egyptenaren dus veel succes vandaag. Al was het maar om straks een zeehond met een leeuwenhoofd aan tafel te zien bij de G-20 of onderhandelingen over het vredesproces. Het leger schijnt volgens de media een erg belangrijke rol te gaan spelen  bij de demonstraties. En dat is inderdaad waar, een tank schiet je maar zo overhoop. Uitkijken dus, jongens! Met dit advies besluit ik mijn hart onder de riem van het Egyptische volk. Ik hoop dat ze er wat aan hebben. Ik ga daar eigenlijk wel een beetje vanuit, maar dat zullen we binnenkort wel horen van het opiniepanel van .

Twitter is in het Arabisch تغريد. Volg ons via dit medium!

PS. Dat sommige Arabische tekens wat in een merkwaardig wit vakje staan, komt doordat het programma achter deze site geen 1 achter een stel Arabische tekens wenste te zetten. Dat was onuitstaanbaar; binnenkort een ergernis daarover. Uiteindelijk heeft m’n trouwe bondgenoot Paint me min of meer gered. Bedankt Paint.

17 reacties op “Egypte”