Ruud Gullit bij FC Tsjetsjenië

Geert Wilders op de eerste rij bij het gesubsidieerde toneelstuk ‘Een ode aan Mohammed’, ik kon me er in eerste instantie meer bij voorstellen dan Ruud Gullit die trainer werd van een club in Tsjetsjenië. Vanuit het oogpunt van Ruud; wat moet een mens in godsnaam vrijwillig in Tsjetsjenië? En vanuit het oogpunt van de Tsjetsjeense club; wat moet een club in godsnaam met een waardeloze trainer als Ruud Gullit. Toch is het waar. Er zijn hele vrolijke foto’s opgedoken van Ruud bij de eerste training. Een sfeerimpressie:

Hier realiseert Ruud, terwijl hij uit de bus stapt, zich voor het eerst dat hij niet is uitgenodigd om een keer te komen eten in het nieuwe Franse restaurant Chez Chez Niehe van Ivo Niehe, maar trainer is geworden van een voetbalclub uit Tsjetsjenië, een land waar hij uiteraard nog nooit van had gehoord. Ruud denkt hier: ik ben niet te benijden.

Ruud z’n blik nadat hij bij het voorstelrondje de namen probeert te onthouden van enkele Tsjetsjeense middenvelders. Na het horen van de eerste zes lettergrepen van de nummer tien denkt hij al: ik ben niet te benijden.

Op het moment dat een Tsjetsjeense spits slechts vier meter naast schiet, realiseert Ruud zich dat er bij nader inzien toch helemaal geen paraplu in z’n rechterhand zit geklemd en hij dus hartstikke nat wordt. Godver, denkt hij, ik ben niet te benijden, zo in de regen, zonder paraplu, met al die waardeloze Tsjtsjeense spelers om me heen.

Ruud denkt in een ietwat te dikke Tsjetsjeense speler met haarimplantaten Frans Bauer te ontwaren, en vermoedt dat dit hele Tsjetsjeense avontuur een uit de hand gelopen grap van Banana Split is. Niet veel later wordt hem verteld dat de ietwat te dikke speler Arkhadi Achmamemedov is, de 39-jarige aanvoerder van zijn team. Terwijl Arkhadi in de middencirkel staat uit te puffen, denkt Ruud: ik ben niet te benijden.

Ruud denkt hier: ‘Zat ik maar lekker achter m’n computertje op het invloedrijke weblog onuitstaanbaar.nl te kijken naar een foto van een vent met een sjaal van een onduidelijke club om z’n nek. Dan zou ik die jongens van dat invloedrijke weblog lekker volgen op Twitter.’ U kunt dat wel doen (door hier te klikken). U bent te benijden.


4 reacties op “Ruud Gullit bij FC Tsjetsjenië”