België

Wanneer je land langzaam aan richting de afgrond debiliseert, dan is het fijn om een nog waardelozer buurland te hebben. Nederland heeft zo’n buurland. Ik heb het dan niet over Duitsland. Zij drinken immers veel bier en eten worst en schnitzels. Nee, het gaat om België. Dat moest ook bijna wel; meer buurlanden hebben we immers niet. Ja, Engeland, maar daar zit zee tussen en dan telt het geloof ik niet.

Twee buurlanden is ook wel genoeg. Eentje waar je goedkoop heel veel kan zuipen en vreten, en eentje waar je je af en toe helemaal kapot om kan lachen. Prima geregeld. Dat zuipen en vreten is lekker, en dat lachen is gezond. En het plaatst alles een beetje in perspectief. Als Carlo Boszhard weer een pruik opzet, er weer een PVV’er over een moslim heen staat te pissen of Patricia Paay haar tieten laat zien, dan denk ik – en Henk Westbroek zong het ook al eens – maar één ding: Belgieeeee, Belgieeeee, Belgieeeee, B-E-L-G-I-EEEEE. Dat helpt.

Gisteren was het weer zover: een Vlaamse, maar bovenal dronken, hoofdcommissaris van de politie in Deinze reed zo het skoekeloen in met z’n automobiel, zoals een Vlaming dat denk ik zou zeggen. Wij zouden gewoon zeggen dat-ie met z’n dronken kop de sloot in reed. Want zo was het. Gek, maar in Nederland zou iets vergelijkbaars kunnen gebeuren. Hero Brinkman werkte immers vroeger ook bij de politie; op het dak van zijn dienstauto geen sirene, maar een lichtgevende fles jenever.   

Typisch Belgisch wordt het pas wanneer je nog even de achtergronden van dit weetje tot je neemt. De hoofdcommissaris was namelijk in de race om hoofdcommissaris te worden van de politie in Gent. Een functie die vacant was geworden omdat…juist: er nog een bezopen hoofdcommissaris met z’n auto de plomp in was gereden. Deze hoofdcommissaris deed dat trouwens niet op de Oost-Vlaamse Verkeersveilige Nacht. De hoofdcommissaris uit Deinze wel.

Maar eigenlijk hebben we helemaal geen bezopen hoofdcommissarissen nodig om die Belgen middenin hun gezicht uit te kunnen lachen. Ze hebben immers ook een nationaal voetbalteam: de Rode Duivels. Die deden voor het laatst mee aan een WK of EK toen Satan nog een lief klein ventje was die samen met God in de zandbak taarten aan het bakken was. De Rode Duivels verliezen maar zo van Azerbeidzjan. Of Kazachstan. Of Georgië…Nou, het is u wel duidelijk denk ik; de Rode Duivels bakken er niet veel van de laatste jaren.

Het gaat zelfs zo slecht met de Rode Duivels dat de Belgische regering een actieplan heeft gelanceerd om verbetering in de situatie aan te brengen. O nee…toch niet, België heeft geen regering. Daar komen ze zal een half jaar niet uit. De één spreekt Frans en de ander Vlaams; dat regeert niet lekker. Ofzoiets. Het gekste van alles is nog dat ze in Belgie alleen maar brieven door hun brievenbussen gooien. Zo ouderwets. Op die manier wordt het natuurlijk nooit wat.

Ook Belgen mogen ons volgen op Twitter.

Je kunt veel over die Belgen zeggen, maar ze hebben wel de grootste en belangrijkste schrijver uit het Nederlandse taalgebied voortgebracht…

4 reacties op “België”