Het voetbal is kapot

Wat had ik graag gezien dat Sepp Blatter z’n nek had gebroken toen hij in dat YouTube-filmpje van het podium donderde. Wie niet weet wanneer Johan Cruijff jarig is, verdient fysieke pijn. Dat iemand WK’s weggeeft met als enige beweegreden dat-ie zelf met z’n dikke pens in een grote bak met olie kan gaan liggen, helpt natuurlijk ook niet echt mee voor mijn wensen met betrekking tot de fysieke gesteldheid van dhr. Blatter.

Het is wel een goed idee denk ik, elke keer als Sepp op een podium staat, er een grote bak met olie naast zetten. Wie weet dondert hij er weer van af en zien we hem zwart van de olie uit het niets herrijzen. De integriteit van Sepp Blatter in één beeld gevangen. En daarmee van het gehele voetbal. Helaas.

Kun je nog zo leuk op je fietsje met een tas op het stuur door Zwitserland trekken, en alle dronken wortelpakken een retourtje Zurich geven; we hadden de FIFA beter de exclusieve boorrechten voor het gasveld in Slochteren kunnen geven, zo blijkt nu. Dat is de manier hoe Rusland en Qatar het WK binnengesleept hebben. Het enige positieve daaraan was de Russische dame die in een fantastische tijgerprint het podium besteeg. Vermoedelijk was zij de prostituee die ook nog enige leden van de FIFA had overtuigd toch vooral op Rusland te stemmen.

Tuurlijk, het voetbal is al veel langer kapot. Dat heeft niet alleen te maken met de toewijzing van WK’s aan landen waar meer zand is dan gras. Wie eens in een businesslounge is geweest weet dat. Het cliché ‘de bal is rond’ slaat daar niet op de vorm van een voetbal, maar op die van de bitterbal die tussen het netwerken door naar binnen wordt geschoven. Een voetbalwedstrijd als borrelhapje. Leuk voor erbij. Nigel de Jong acht miljoen per jaar betalen. Ook dat zegt genoeg.

Maar na zo’n dag als die van gisteren word je nog eens extra met je neus op de feiten gedrukt: het voetbal is ongeneeslijk ziek. Je ziet dat vaker. Iets wat heel lang heerst, gaat langzaam kapot aan haar eigen pretenties. Het overkwam het Romeinse rijk, Amerika takelt af, en ook het voetbal is dus aan de beurt.

Woorden als ‘productanalyse’, ‘marketingpool’ en ‘Customer Relationship Management’, ze zouden niks met voetbal te maken moeten hebben. En dat geldt ook voor ‘clubcard’, ‘combiregeling’, ‘persoonsregistratie’ en ‘Humberto Tan’.

Het klonk wat cynisch en ironisch toen Arno Vermeulen zijn tv-commentaar gisteren afsloot met de mededeling dat Nederland altijd nog het WK tafeltennis in 2011 had. Maar misschien moeten we wel met z’n allen tafeltennisfan worden. Geen wortel op het hoofd, maar een Chinese kool voortaan.

Vindt u Sepp Blatter ook een lul, volg ons op Twitter.

Tja, nog maar eens dan…