Bijten met Luis Suarez

Je vastbijten in de tegenstander, het is een veelgehoord cliché in de voetbalwereld. Misschien heeft Martin Jol het ook wel gezegd tijdens de wedstrijdbespreking van afgelopen zaterdag. Normaal zegt Danny Blind dan altijd even tegen Luis dat Martin zoiets figuurlijk bedoelt. Wie Suarez na de wedstrijd Nederlands hoort brabbelen, weet dat spreekwoorden en gezegdes niet de hoogste prioriteit hebben op de cursus.

Doordat Danny Blind Luis altijd even apart nam na de officiële wedstrijdbespreking heeft hij al voorkomen dat Suarez met een wit laken over z’n hoofd door de Arena struinde, een boek over krijgskunst mee het veld op nam, en met een schep een vijver aan het aanleggen was in de middencirkel. Dit respectievelijk om als teamgeest op te treden, voor een aanval uit het boekje te kunnen zorgen en de tegenstander met een kluitje in het riet te kunnen sturen. Enkel de bemoeienissen van Danny Blind zorgden er voor dat het zo ver niet kwam.

Nu hij ruzie heeft met Jol, heeft hij daar geen zin meer in. Het gevolg is bekend; Suarez beet Otman Bakkal daadwerkelijk in z’n sleutelbeen. Mocht de PVV een partij met leden worden, Suarez krijgt meteen een erelidmaatschap aangeboden. Moslims bijten, dat is nog weer eens heel wat anders dan brievenbuspissen en mensen met spikes bewerken.

Een gekke plaats om iemand te bijten is het sleutelbeen wel. Vinden wij in Nederland dan. In Uruguay doen ze niet anders. Bijna ieder conflict wordt daar opgelost met een kleine beet in het sleutelbeen. Het is zelfs geïntegreerd in het justitiële systeem. Rijd je een keer door rood, dan kun je er donder op zeggen dat je niet veel later een Uruguayaanse agent in je nek hebt hangen. In Uruguay heerst een bijtcultuur waar wij ons in het nuchtere Nederland niks bij voor kunnen stellen. Wat voor ons een broodje kaas is, dat is een beet in het sleutelbeen voor iemand uit Uruguay.

Dat geldt helemaal voor iemand als Luis Suarez. Wie zo’n gebit heeft en niet eens af en toe iemand bijt, is geen knip voor de neus waard. Grote voortanden moet je gebruiken, en dat doe je niet alleen door worteltjes te eten. Af en toe even van je afbijten hoort daar ook bij. Of dacht u soms dat Bugs Bunny, wanneer de camera’s uitstaan, die Elmer Fudd nooit in z’n sleutelbeen bijt? Tuurlijk wel.

Ik hoop dat men in Zeist rekening houdt met bovenstaande zaken, en de straf voor Suarez dus niet te hoog uit zal vallen. Naast bijten houden ze er in Uruguay namelijk ook van om ballen  er van zestig meter afstand bijna in te schieten. Dat Luis sommige Nederlandse spreekwoorden en uitdrukkingen dan niet helemaal begrijpt en dus Uruguayaans van zich afbijt, neem ik voor lief.

Één reactie op “Bijten met Luis Suarez”