Duitse helmen

Een tijdje geleden was ik een dagje op Schiermonnikoog. Zittend op mijn tandem, verbaasde ik me over alle Duitsers die met een helm op fietsten. Niet alleen kinderen, maar ook moeders en vaders droegen er een ter bescherming. Althans, ik dacht toen nog dat het ter bescherming was. Wist ik veel dat de waarheid heel anders lag.

Bij het zien van de Duitsers met fietshelmen dacht ik in al mijn naïviteit nog: wat kan er in vredesnaam gebeuren als je vijftien kilometer per uur fietst? Niets, is het enige goede antwoord. Waar waren die Duitsers dan zo bang voor? Ik begon het maar een angstig volkje te vinden. Hun groot- en overgrootvaders, die nog zo dapper in WOI en WOII hadden gevochten, zouden zich in hun graf omkeren als ze hun nazaten zo zagen.

Hoofdschuddend fietste ik langs onze gehelmde oosterburen. Op weg naar een bunker die deed herinneren aan een tijd dat Duitsland nog mannen in plaats van mietjes voortbracht. Pas bij die bunker begon langzaam tot mij door te dringen waarom al die Duitsers een helm droegen. Ik zag namelijk iets vreemds. Een groep Duisters stapte wel van hun fietsen, maar deden hun helm niet af. Nieuwsgierig geworden, volgde ik het groepje.

De Duitsers, die niet in de gaten hadden dat ik ze volgde, waren met elkaar aan het praten. Langzaam probeerde ik dichterbij te komen, zodat ik zou verstaan waar ze het over hadden. Nu is mijn Duits enorm slecht, maar één ding kon ik goed verstaan: ‘Wir sind bereit für den dritten weltkrieg.’

Pas toen viel bij mij het kwartje. Want was het niet zo dat Dolfje Hitler op Schiermonnikoog, met Eva Braun achter op de tandem, de eerste ideeën over WOII kreeg? Natuurlijk. We kennen dat verhaal allemaal nog wel van de geschiedenisles op de middelbare school. Dolfje en Eva fietsen zonder helm op de tandem. Als ze vallen bedenkt Dolfje de helm. Ik hoef u niet uit te leggen dat door het sneeuwbaleffect je snel van een helm naar een wereldoorlog kan gaan.

Nu ben ik persoonlijk niet geschrokken van de aankondiging van WOIII. Ik heb immers weinig te vrezen. Ik ben geen Moslim, Christen of Jood en ik ben ook nog eens heteroseksueel en roomblank. Met andere woorden: ik kan rustig achteroverleunend de oorlog volgen. Voor hen die dat niet kunnen: succes.

13 reacties op “Duitse helmen”