Hans Kraaij junior

God, wat zit ik elke maandagavond te hopen dat hij er toch opeens weer zit in z’n driedelig kostuum. En wat ben ik elke keer weer teleurgesteld als het niet zo is. Het had zo mooi kunnen zijn, een leven lang één keer per week Hans Kraaij junior die zich voor gans voetbalminnend Nederland anderhalf uur voor lul laat zetten door een snor, een pot gel en een zwart brilletje met stekelhaar. Helaas mag het niet van SBS.

Hansie staat bij hen onder contract, en daarom verbieden ze het Hansie één keer per week over voetbal te ouwehoeren bij Voetbal International op RTL7. Dat is jammer, want veel mooiere tv is er niet. Slechts elke week een CDA-congres met gekke gekleurde briefjes, louter sprekers met een snor en een voorzitter die het niet meer weet, haalt het bij Hans Kraaij jr. die eens per week anderhalf uur lang wordt afgezeken.

Het is wat Hans Kraaij junior het beste kan, afgezeken worden. En ook dat is een talent. Ik heb het nog niet heel veel mensen zien doen; elke week naar een Hilversumse studio rijden en je dan het bloed onder de nagels vandaan laten halen door een presentator die je al je nieuwsberichtjes wil laten bewaren tot na de reclame, een bijna tv-talent van het jaar die steeds aan je zit en maar niet ophoudt met ‘Hansie, Hansie…’ roepen, en een hoofdredacteur die om de minuut een belediging met het woord ‘notoir’ erin naar je hoofd slingert. Hans deed het. Hans deed het zelfs graag.

Dat komt natuurlijk omdat Hans graag op tv is. Hij nam alle schofferingen voor lief zolang zijn kop maar onder een dikke laag poeder zat en hij bij een paar honderdduizend mensen de huiskamer in werd gezonden met z’n hysterische gedoe. En dat is alleen maar mooi. We hebben er vele gedenkwaardige tv-momenten aan te danken.

Vaak denk ik terug aan de tijd dat Hans Kraaij junior weer één of ander briefje uit z’n binnenzak haalde waar hij thuis een totaal irrelevant (of irreulevant, zoals z’n ex-tafelbuurman altijd zegt) verhaal op had geschreven. Het mooiste was het wanneer Hans zich met opstellingen van teams van Nederlandse clubs of het Nederlands elftal ging bemoeien. Dan werd hij vaak vrijwel direct gekapitteld door Johan Derksen. Niet zelden kwam ook de vader van Kraaij junior nog even ter sprake. Goed voor de sfeer aan tafel was dat in het geheel niet. Thuis zat ik echter te genieten.  

De momenten dat Hansie ging staan om een spelsituatie uit te beelden, staan me ook nog altijd bij. Een vijftigjarige man in een pak die zich in allerlei bochten wringt om heel houterig iets na te gaan bootsen, terwijl hij ondertussen wordt uitgelachen door drie anderen, dat vergeet je nu eenmaal niet snel. Soms loop ik door de supermarkt en moet ik er, als ik een pot doperwten uit het schap pak, nog wel eens om lachen. Zomaar, uit het niets.

Helaas komen er dus geen nieuwe momenten meer bij. Mag niet van SBS. En dat is wrang. Juist de zender die me al zo veel pijn doet met de meest verschrikkelijke bagger, heeft me ook nog mijn wekelijkse dosis Hans aan tafel afgenomen. Waarom doen die mensen bij SBS me dat toch allemaal aan? Het zal wel weer met geld te maken hebben.  

Wellicht is het daarom een idee dat Hans Kraaij junior terugkeert bij Voetbal International, en dat op SBS wekelijks de leukste fragmentjes die dat oplevert door hem aan elkaar gepraat worden. Een soort Funniest Hans Video’s. Om het helemaal af te maken wordt Hans nog van allerlei hellingen afgeduwd met kapotte ski’s aan z’n voeten, op fietsen gezet waarvan de rem gesaboteerd is, en zien we Hans schaatsen op ijs dat één nacht jong is. Hans doet het wel, hij is immers weer meer op tv.

Enkele fragmenten die Hans dan van begeleidende tekst zal voorzien:

 

5 reacties op “Hans Kraaij junior”