Donorestafette

Nu mijn confrère Pat op deze website van grote importantie zijn ideeën omtrent nieuwe televisieprogramma’s uit de doeken doet, kan ik niet achterblijven. Ook ik heb een ideetje. Ik werd geïnspireerd door de donorcampagne die de afgelopen tijd op internet en tv werd gevoerd. Toen rapper Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig mij in een YouTube-filmpje vanaf een paard toesprak, bedacht ik het.

Ik dacht, dat kan ook anders. Sexier. En grootser. Ik bedoel, Willie Wartaal op een paard…daar gaat mijn hart niet sneller van kloppen, laat staan dat ik het inlever en bij de één of andere Sjoerd Hopjes of Wim Blauw bloed laat rondpompen. Nee, van Willie Wartaal op een paard krijg ik alleen zin om mijn hoornvlies per direct beschikbaar te stellen aan de wetenschap. En ik neem aan dat ze ook geïnteresseerd zijn in andere delen van mijn lichaam.

Vandaar dat ik een idee heb voor een groots opgezette tv-avond. Een donorestafette. Daarbij is het de bedoeling dat één hart op één avond bij zo veel mogelijk mensen in wordt gebracht. Het begrip estafette moet u dan ook heel erg letterlijk nemen. Nadat een harttransplantatie is uitgevoerd, is het de bedoeling dat de patiënt zo snel mogelijk wakker wordt en met zo’n geinig infuuskarretje, onder luide aanmoedigingen van het publiek, naar de volgende chirurg toe holt. Misschien nog met wat hindernissen in het parcours. Een paar glibberige levers en nieren op de vloer ofzo.   

Daar aangekomen zal het hart zo snel mogelijk weer worden geplaatst in het lichaam van iemand anders. Ik denk zelf dat het hart, met een beetje kundige chirurgen die van doorwerken houden, in een uitzending van 20.30 tot 23.00, zo’n 16 keer getransplanteerd kan worden. Maar uiteraard kunnen de kijkers per sms hun eigen schatting maken. Wie het goed heeft, wint een transplantatie van een orgaan naar keuze.

Met zo’n spannende show (er kan immers van alles verkeerd gaan, met dodelijke gevolgen) denk ik dat we het aantal potentiële orgaandonoren in één avond naar grote hoogten kunnen stuwen. Nog een jury erbij die vanachter een tafeltje de chirurgen af gaat zitten te zeiken, en SBS6 gaat deze donorestafette geheid uitzenden. Ik noem het programma Hart van Nederland.

Willy Wartaal op een paard:

9 reacties op “Donorestafette”