Mido

Verstand komt met de jaren, zegt men wel eens. Verstand komt met de kilo’s zou een mooi nieuw gezegde zijn. In ieder geval zijn ze beiden van toepassing op Mido. Hij is zowel ouder als vetter geworden, maar ook wijzer. Tenminste, dat wil hij ons doen geloven. Hij gaf in een interview aan dat hij in z’n eerste jaren bij Ajax nooit met een schaar had moeten gooien.

Hoe gek moet het zijn om voetballer te zijn en zo’n quote te kunnen produceren zonder  daarbij te liegen? Slechts messenwerpers die eens iets nieuws willen proberen, zouden met scharen moeten gaan gooien. Voetballers niet. Het schaarincident met Mido vind ik nog altijd één van de gekste incidenten uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Wat deed die schaar daar überhaupt in de kleedkamer van Ajax? Een belangrijke vraag met betrekking tot dit incident, die al jaren door m’n hoofd spookt. Misschien kan de nieuwe, wijze Mido hem eens een keertje komen beantwoorden bij mij thuis. De voorraadkast zit al volgestouwd met allerlei lekkers, dus dat kan het probleem niet zijn.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat Mido helemaal niet wijzer is geworden, maar dat hij in Engeland gewoon een cursus anger management heeft gevolgd: van de cursusleider moet hij elke keer dat hij de behoefte voelt met een schaar te gooien, een slagroomgebakje opeten. Het zou een hoop verklaren. Met name de hoop vet die hij met zich mee moet torsen op het voetbalveld.

Die opeenhoping van vet rond het middel van Mido zorgt er, zoals we tegen NAC allemaal konden zien, voor dat Mido nu niet alleen niet meer gooit met scharen in de kleedkamer, maar dat ook de scharen op het veld tot het verleden behoren. Afgelopen zaterdag probeerde hij er voorzichtig eentje te maken. Na een struikelpartij, die ook door zou kunnen gaan voor moderne dans, belandde hij bijna in de reclameborden, alwaar het niet veel scheelde of hij had  een ballenjongetje geplet.

Nee, een groot succes zie ik de komst van Mido nog niet zo snel worden. Maar ach, het kost ook niet zoveel. Mido wordt per wedstrijd betaald. En na die vertoning tegen NAC zullen we hem neem ik aan toch niet meer zo snel binnen de lijnen zien. Al was het maar omdat er dan bijna niet meer genoeg ruimte over is voor de tien overige Ajacieden, hoe klein Vurnon Anita en Miralem Sulejmani ook zijn.     

Het is zelfs zo dat de komst van Mido voor een explosieve groei van de kantine-inkomsten heeft gezorgd. De zelfgemaakte slagroomgebakjes van kantinejuf Annie zijn niet aan te slepen. Bovendien, er is eindelijk een bestemming gevonden voor al die oude trainingspakken van Martin Jol; ze zitten Mido als gegoten.