Poepweek

Heeft u altijd al eens een olifantenkeutel boven uw hoofd willen houden? Deze week kan het. Het is poepweek in safaripark de Beekse Bergen. Poepweek? Ja, poepweek. Een week over poep. De poep staat centraal. Deze week kunt u uw kont niet keren in het safaripark of u wordt met poep geconfronteerd. Poep, poep, poep….en nog eens poep.

Het is zelfs zo dat de catering in de Beekse Bergen deze week is uitbesteed aan Ome Willem. Hij en z’n geitenbreiers rekenen op een topomzet; duizenden broodjes hebben ze ingeslagen. Maar het draait tijdens poepweek natuurlijk niet om de broodjes poep van Ome Willem. Nee, het is de ontlasting van de dieren die deze week in het middelpunt van de belangstelling staat.

Afgelopen weekend trok die dierenpoep al ruim tienduizend bezoekers naar het safaripark, maar, zo nuanceert een woordvoerder op nu.nl, het was natuurlijk ook wel erg lekker weer in het eerste weekend van de poepweek. En inderdaad, met goed weer is het lekkerder naar poep kijken. De keutels drogen mooi op. Bij regenachtig weer sta je zo maar zo met een poncho aan naar een klef hoopje apenstront te kijken. Dat is niks. Harde poep zonder poncho, dat willen de mensen.

Voor giraffe Gerard dreigt de poepweek daarom ook op een enorm fiasco uit te draaien: juist deze week is hij geveld door een heftige buikgriep. Een giraffe met diarree, dat wil niemand zien. Lekker weer of niet. Heel vervelend voor Gerard, want hij had zich erg verheugd op de poepweek. Voor de gelegenheid had hij zelfs z’n anus laten bleken. Nu blijkt dat bleken allemaal voor niks te zijn geweest.

Zebra Anton heeft het nog slechter getroffen. Hij was zo nerveus voor de poepweek dat hij al sinds afgelopen woensdag geconstipeerd is. Geen pretje voor een zebra, want die schijt in zo’n periode toch zeker een paar kilo meer dan u en ik bij elkaar. Tijdens de poeptour moet verzorger Jos nu het volgende zeggen over zebra Anton: ‘Die huilende zebra, die zich achter Gerard probeert te verstoppen, dat is Anton. Hij heeft al bijna een week niet meer gepoept. Nog drie dagen en hij ontploft’.

Om de mensen toch te voorzien in hun behoefte aan poep, biedt Jos daarna aan dat men, als compensatie voor het gebrek aan zebrapoep, mag kijken hoe Jos na het drinken van drie bakken koffie een hoopje legt in het personeelstoilet. Verrassend veel mensen maken van die mogelijkheid gebruik. Achteraf blijkt dat terecht te zijn; Jos draait mooie bolussen.

Nu denkt u waarschijnlijk, het bovenstaande is slechts een onzinstukje over poep. Het tegendeel is waar. Het stuk heeft een diepere boodschap. Of, om in de geest van het stukje te blijven: een grote boodschap. Die is dat het triest is dat een safaripark het blijkbaar nodig vindt mensen met poep te moeten lokken. Het is een grove belediging voor Anton, Gerard en al die andere prachtige dieren. Blijkbaar vindt het safaripark hun poep belangrijker. Animal Cops, aan het werk!