Yuri van Gelder

Het eerste wat ik dacht toen ik op teletekst de headline ‘van Gelder uit WK-turnploeg gezet’  zag staan, was: terecht, wat denkt die dikke papzak überhaupt klaar te gaan spelen in zo’n turnpakje? Toen dacht ik nog dat het bericht over Jack van Gelder ging. Dat was stom, het ging natuurlijk over Yuri van Gelder. Waar je dan achter hoort te zetten dat hij de Lord of the Rings is.

Een verschrikkelijke bijnaam vind ik dat trouwens. Onterecht ook. Ik bedoel, in 2008 wist Yuri zich niet eens te plaatsen voor de Olympische Spelen in Peking. Als het ergens om ringen draait, dan is het wel op de Olympische Spelen. Nee, dan verdient Douwe Flappinga uit Franeker de titel Lord of the Rings meer. Hij werd liefst 14 keer achter elkaar Fries kampioen ringsteken. Ook geen Olympisch kampioen…maar 14 keer zeg! Ongekend.

Douwe deed dat zonder ook maar één gram cocaïne te gebruiken. Douwe sloeg altijd gewoon 23 glaasjes Beerenburg achterover, stapte op z’n knol en stak z’n lans door iedere ring die er maar te vinden was. Daar draait het namelijk om bij ringsteken. Geen moeilijke trucjes of heel lang stilhangen; gewoon een paard, een lans en een ring. Als Douwe er klaar mee was, sprong hij weer van z’n paard. Zonder daarbij een salto te maken. 

De werelden van Douwe Flappinga en Yuri van Gelder liggen dus heel ver uit elkaar. Yuri springt wel altijd af met een salto, lust geen Beerenburg en raakte ook nog eens verslaafd aan cocaïne. Hierdoor mag hij niet meedoen aan het WK turnen in Roterdam, dat komend weekeinde begint. Iemand van de turnbond, Hans Gootjes, maakte dat eergisteren bekend. Hij had een ‘medisch probleem van persoonlijke aard’. Hij had weer coke gesnoven dus. De voorzitter van de turnbond, Jos Geukers, bevestigde dat gisteren.

Het eerste wat ik dacht na deze berichten tot me genomen te hebben, was: wat hebben die turnbobo’s gekke namen zeg. Denk je dinsdag met de verklaring van Hans Gootjes alles wel gehad te hebben, komt er woensdag nog eens een pipo met de naam Jos Geukers aan, die ook het één en ander te verklaren had. Mocht ik Jos Geukers heten, ik zou nooit ook maar iets verklaren. Veel te bang dat ik m’n naam de dagen erna terug zou vinden in allerlei kranten en op allerlei websites.

Het tweede wat ik dacht was: Jippie-ja-jee! Dat komt omdat ik Yuri van Gelder een lul vind die me niet vaak genoeg op cocaïne betrapt kan worden. U moet weten, ik heb een aangeboren hekel aan kleine mannetjes. En een klein mannetje, dat is Yuri. Hij is zelfs kleiner dan Wesley Sneijder. Lange tijd heb ik gedacht dat Yuri en z’n bijnaam het gevolg waren van een experimentje waarbij tovenaar Gandalf een Hobbit vol met anabolen had gespoten.

Het schijnt niet waar te zijn. Hij is gewoon mens. Een mens dat iets te veel coke snuift voor een topsporter. Daarbij is zijn lengte overigens een geluk bij een ongeluk voor hem. Coke wordt veel gesnoven vanaf de bar. Een hoogte waar hij met z’n neusje bij lange na niet bij kan zonder hulp. Was hij een meter langer geweest, hij had zichzelf allang de dood ingesnoven. Zoveel houdt Yuri wel van het spul.

Cocaïne heeft op Yuri blijkbaar dezelfde aantrekkingskracht als De Ring op de door Tolkien gecreëerde figuren uit The Lord of the Rings. Wie topsporter wil zijn, zal echter van het spul af moeten blijven. Eén keer de fout in gaan kan, maar bij de tweede keer moet er toch een belletje gaan rinkelen in het hoofd van Yuri. En belletjes klinken doorgaans zo: ring-ring-ring-ring-ring.

Tja, ik dacht: ik sluit dit stukje eens af met een woordgrapje over Yuri zonder dat daar de woorden ‘lijn’ of ‘lijntje’ in voorkomen. U moet zelf maar bepalen of u dat wel of niet leuk vindt.

21 reacties op “Yuri van Gelder”