Bram Moszkowicz

Wiens naam de lettercombinaties szk en cz herbergt, slechts gescheiden door owi, en toch een Bekende Nederlander is geworden, moet wel over bijzondere gaven beschikken. De gave van het woord bijvoorbeeld. Ik durf met u te wedden dat ik het woordenboek driemaal achtereen op een willekeurige pagina kan openslaan en mijn vinger telkens een woord aan zal wijzen dat Bram Moszkowicz kent. 

En ja hoor, ik kwam uit bij abject, infaam en teleologisch. Geen eenvoudige woorden, maar Bram kent ze. Hij gebruikte ze zelfs wel eens allemaal in één zin. Gaf-ie z’n mening over een vonnis dat hem niet goedgezind was. Bram kent nog veel meer woorden die hij samen in een zin zou kunnen gebruiken. Ik, neuk, met, een, knappe en nieuwslezeres zijn er zomaar zes.

Niet veel mensen kunnen deze woorden gebruiken zonder een proces wegens smaad aan hun broek te krijgen van Brammetje. Eigenlijk alleen Rick Nieman. En de man van Suzanne Bosman misschien. Maar of zij echt knap is…, daar moet een onafhankelijke rechter zich nog maar eens over buigen. Tot die tijd houd ik het veiligheidshalve bij Bram en Rick. Bovendien, ik weet niet eens of Suzanne Bosman getrouwd is, dus waar heb ik het over.

Dat Bram meer kan dan moeilijke woorden opdissen uit z’n geheugen en neuken met knappe nieuwslezeressen laat zich raden. Met slechts die eigenschappen verdien je niet de dikbelegde boterham die hij wel verdient. Dit ondervond ik eens toen ik in het centrum van Meppel op de grond ging zitten en met een petje voor m’n neus drie uur lang moeilijke woorden heb uitgesproken (o.a. penaal, claqueur en vehementie). Ik haalde 27 cent op. Misschien had een vrijpartij met Eva Jinek meer opgeleverd. Maar ja, zoiets bedenk je dan altijd weer achteraf.

Het zit er bovendien dik in dat Bram Moszkowicz nog nooit in Meppel is geweest. Hij verdient z’n geld in de rechtszaal, en Meppel heeft geen rechtszaal, vandaar mijn bewering in de vorige zin. Op dit moment is hij druk doende in Amsterdam – dus inderdaad niet in Meppel – om Geert Wilders te verdedigen. Dit doet hij met verve. Ik vermoed dezelfde verve als waar Geert z’n haar mee kleurt, maar dat weet ik niet zeker.

Feit is wel dat Bram minstens zo’n gek kapsel heeft als Geert. Niet door de kleur, maar vanwege de gekke golfjes die erin zitten. Was ik een kabouter met een surfplank geweest, dan had ik het wel geweten. Ik had m’n hippe kabouterbermuda aangetrokken en was gaan golfsurfen in het kapsel van Bram. Jammer genoeg ben ik geen kabouter en heb ik ook geen surfplank. Ja, eentje om mee te windsurfen, maar daar heb je dus geen flikker aan in de golven.

In plaats van te surfen, zit ik daarom nu vaak maar wat tv te kijken. Vanwege het proces van Geert Wilders is Bram Moszkowicz daar deze dagen zeer veel op te zien. Tijdens het proces wordt duidelijk dat hij zichzelf de allerbelangrijkste man van het universum vindt. Uit beleefdheid staat hij aan het begin van elke zitting op voor de rechter, maar liever had hij gezien dat de rechter nederig zou buigen voor hem en z’n kaspel. Later op de avond bevestigt hij deze gedachte bij meneer Pauw aan tafel. Een naam die hij met z’n hoge stemmetje uitspreekt als meneer Pauwww.        

Dat is allemaal mooi om te zien en te horen, maar het haalt het toch niet bij golfsurfen in het kapsel van een strafpleiter. Denk ik.

2 reacties op “Bram Moszkowicz”