De fluithaas

Fluithaas. Het klinkt een beetje als een scheldwoord. Voor een hele slechte scheidsrechter ofzo. Ik hoor het zo’n voetballer na de wedstrijd al zeggen: ‘Ja, je weet van tevoren toch dat je in principe met een fluithaas te maken hebt, maar je probeert er maar het beste van te maken. Dat die fluithaas dan in de laatste minuut een penalty geeft, is heel vervelend. Maar je mag de fluithaas nooit de schuld geven van zo’n nederlaag. Je had het gewoon in de eerste helft al moeten beslissen’.

Ondanks het goede voorbeeld in de vorige alinea is de fluithaas toch geen in het zwart geklede man met een fluitje in z’n mond. Wie wil weten hoe de fluithaas er dan wel uitziet, moet hierboven even naar de afbeelding kijken. Wie dat, om wat voor reden dan ook, niet wil, moet de volgende zin heel goed lezen. Fluithazen lijken enigszins op lemmingen en marmotten. Wie niet weet hoe lemmingen en marmotten eruitzien, moet heel snel opflikkeren van deze website! Dat soort volk moeten we hier niet hebben!

Zo. Nu alleen de echte dierenliefhebbers nog over zijn, is het tijd om wat dieper op de materie in te gaan. Als echte dierenliefhebber wist u natuurlijk allang dat de fluithaas in Noord-Amerika, Azië en Oost-Europa voorkomt. Dat de Aziatische en Oost-Europese fluithaas het toestaat dat de sneeuwvink z’n nest bij hem in het leger bouwt, zal ook geen nieuws voor u zijn.

Deze sneeuwvink is een zangvogel, dat wist u misschien nog niet. Het verklaart meteen waarom de fluithaas het toestaat dat zo’n sneeuwvink kosteloos bij hem in komt wonen: samen vormen ze een uitstekend muzikaal duo. Ze spelen vaak nummers van Rob de Nijs. ‘Jan Klaassen de trompetter’ is hun favoriete nummer. Alleen zingt de sneeuwvink dan: ‘De sneeuwvink is zanger in het leger van de fluithaas’. Een tekst die totaal niet past bij de melodie van het origineel. Vandaar dat ze het vaak spelen op de melodie van ‘Banger Hart’. Dat krijgen ze op de één of andere manier wel voor elkaar.

Voor de fluithaas samen met de sneeuwvink in z’n hol aan het jammen sloeg, had hij een oogje op Berdien Stenberg, die eigenlijk Berdien Steunenberg heet. Dit vond ze echter geen geschikte artiestennaam, en daarom koos die gekke meid op den duur voor de naam ‘Stenberg’. Dat klinkt een stuk Zweedser. U weet allemaal dat Zweedse namen uitermate geschikt zijn voor dwarsfluiters. Ook voor violisten trouwens. In dat kader hoef ik alleen maar de naam van Jaap van Zweden op te schrijven, wat overigens ook al een artiestennaam is. Jaap van Zweden heet eigenlijk Jaap Stenberg.   

Net zoals ze Steunenberg geen geschikte naam vond, was ook de fluithaas niet goed genoeg voor Berdien. De fluithaas vond dit erg jammer. Hij had zichzelf wel oud zien worden met Berdien Stenberg. Helaas werd  het nooit wat. De eerlijkheid gebiedt te schrijven dat dit ook wel een beetje aan de fluithaas zelf lag. Zo gaf hij altijd waardeloze cadeautjes aan Berdien. Op haar 43e verjaardag kwam hij aanzetten met een fluitje van een cent. Je moet de vrouwtjes wel een beetje verwennen, fluithaas!

Aan de andere kant, was Berdien gevallen voor de charmes van de fluithaas, dan had hij wellicht nooit samengespeeld met de sneeuwvink. En dat was ook weer jammer geweest. Zo zie je maar, het leven hangt aan elkaar van toevalligheden. Een onderwerp waar de fluithaas en de sneeuwvink handig op inspelen met hun nieuwe single ‘Het leven hangt aan elkaar van toevalligheden’.