Paardensport

Deze week wordt het wereldkampioenschap dressuur gehouden in Lexington, VS. Nederland heeft voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel behaald bij de landenwedstrijd. Kennelijk een prachtige prestatie, want het stond zelfs onder het kopje ‘hoogtepunten’ op Teletekst. Onbegrijpelijk.

Paarden en sport, het zou niet samen mogen gaan. Als er gegokt kan worden op wie het snelst rondjes kan rijden, mag het nog wel. Het kan zelfs leuk zijn wanneer ze over iets te hoge coniferen moeten springen. Gekke stapjes maken mag het beestje ook, maar dan enkel op een bord met witte en zwarte vierkantjes. Laat het duidelijk zijn: paarden mogen wat mij betreft heel veel, maar geen onnatuurlijke dansjes in een zandbak.

Dit weekend deden ze dat wel. Een klein drama zorgde er bij de landenwedstrijd bijna voor dat onze amazones en homo’s het goud misliepen. Adelinde Cornelissen en haar paard Parzival betraden de arena voor de derde kür van de Nederlandse equipe, toen zich een ramp voltrok. Parzival beet op z’n tong! De jury keek het edele dier in de bek en diskwalificeerde Adelinde, omdat het dier bloed in z’n mond had. De Sjef van de dressuurploeg ging op hoge poten.. ehh.. benen naar jury, om ze er van te overtuigen dat het een gegeven paard was en ze hem nooit in de bek hadden mogen kijken. Zonder succes.

Een landenwedstrijd bestaat uit vier kürs, waarvan de slechtste score mag worden weggestreept. Alle druk kwam daardoor te liggen op Joop Gal. De trainer van BV Veendam moest in de vierde en beslissende kür foutloos blijven om de titel binnen te halen. Dat lukte. Hoera! Vooral zijn laatste stapjes, van H4 naar E3, waren een lust voor het oog.

Natuurlijk interesseert de hele sport me niks. Vooral omdat het geen sport is. Dat heeft te maken met het feit dat vrouwen vaak beter zijn dan mannen. Vrouwen zijn van nature mislukte mannen en dus minder goed in sport. De mannen die de sport beoefenen zijn dan per definitie mislukte mannen in een verkeerd lichaam.

Voetbal is wel echt een sport. Lionel Messi zal de WK-finale nooit missen omdat hij zijn tand-door-de-lip had bij het spelen in de zandbak. Of bij het stoepkrijten. Iets wat de kleine aanvaller graag doet voor aanvang van een finale. Bij de paardensport kun je door dit soort wissewasjes de titel zomaar mislopen.

Hoe edel het dier ook mag zijn, het blijft een schepsel met gekke vlechtjes en een penis van meer dan dertig centimeter. In mijn ogen mag je dan geen sport beoefenen. Behalve als je Ruud Gullit heet natuurlijk.

7 reacties op “Paardensport”