Veldrijden in Las Vegas

Ik wist me even geen raad toen ik het bericht op pagina 601 van teletekst las: De Knegt op podium in Las Vegas. Was die tweederangs veldrijder een succesvolle carrière als pokeraar begonnen? Zat hij werkelijk samen met Fatima Felipe Melo, aan een tafeltje met allemaal mensen met zonnebrillen op, fiches te verzamelen? Ik kon het me niet voorstellen.

Het was ook niet zo. Er was een veldrit georganiseerd in Las Vegas en Gerben de Knegt was derde geworden. Eigenlijk kon ik me dat ook al niet voorstellen. Gerben de Knegt wordt nooit derde. Dat kan alleen als er minstens dertien Belgen hadden ontbroken. Gezien de rest van het podium, een Fransman en een Amerikaan, was dit het geval geweest.

Maar wat ik me nog het minst kon voorstellen, was het beeld van een veldrit in Las Vegas. Als er twee dingen totaal niet bij elkaar horen, dan zijn het wel veldrijden en Las Vegas. Het Midden Oosten en duurzame vrede, Martin Jol en een maatpak, slagroom en stamppot boerenkool…ik kan me er allemaal meer bij voorstellen dan een veldrit in Las Vegas.

Het zijn twee werelden die ik op geen enkele manier zie samengaan. Mannen met modder op hun gezicht komen het casino niet in. Helemaal niet als ze met een fiets op hun schouders de trap oplopen. Toch had iemand het in z’n hoofd gehaald een veldrit te organiseren in Las Vegas.

Die man zal een weddenschap verloren hebben waarbij de tegenprestatie het organiseren van een veldrit was. Of anders krabbelde hij uit pure wanhoop, na z’n horloge, een sportauto en z’n vrouw al ingezet te hebben, op een papiertje dat-ie een veldrit zou gaan organiseren. De andere mensen aan de pokertafel gingen uiteraard akkoord. Hij kreeg slechts een schoppen drie en een ruiten negen in z’n handen…Drie maanden later stond Gurben the Knekt opeens op een podium een rondborstige dame met veren op haar rug geplakt te zoenen.

Hierdoor mist Gurben the Knekt wel de opening van het Nederlandse veldrijseizoen. Die is zaterdag in Harderwijk, een plaats waar je inderdaad nog eens een veldrit organiseert. In een weiland nabij het dolfinarium, stel ik me zo voor. Misschien zitten daar aanstaande zaterdag, middenin het weiland, dan wel vier sigarenrokende mannen een potje te pokeren. Of staat Hans Klok er een goochelshow op te voeren. Het zou mooi zijn als hij een plaatselijke dolfijn via een truc kan laten transformeren in Gerben de Knegt, want die hoort in Harderwijk te zijn, en niet in Las Vegas.

14 reacties op “Veldrijden in Las Vegas”