De HEMA

De HEMA staat te koop en ik denk er sterk over een bod uit te brengen: 400.000 kilo boerenkool. Een bod dat ze mijns inziens niet kunnen weigeren. Daar durf ik wel om te wedden. Als ik de weddenschap verlies, zal ik hoogstpersoonlijk die hele 400.000 kilo boerenkool opeten. Ongekookt. En ook zonder zo’n sappige HEMA-rookworst erbij.

Ik verwacht niet dat het zover komt. De HEMA leed namelijk afgelopen jaar een verlies van 18,7 miljard euro, dus dan zouden al die rookworsten ze bij Lion Capital (de huidige eigenaar) wel helemaal naar het hoofd moeten zijn gestegen, willen ze een bod van 400.000 kilo boerenkool weigeren. Waar ik eerder miljard schreef moet het trouwens miljoen zijn. Ik overdreef, maar dat mag in columns. Al is het met bedragen minder gebruikelijk.

Wanneer ik eenmaal de baas ben bij de HEMA zal er het nodige veranderen. Zo zullen ze nog meer sokken en rookworsten gaan verkopen. Eigenlijk is dat de enige reden dat ik de HEMA wil hebben; mijn eigen sokkenla is te klein en ik zie in de HEMA een uitstekend alternatief. Dat is namelijk een beetje hoe ik de HEMA altijd al zag: een hele grote sokkenla waar je af en toe een rookworst in tegenkwam. Sokken met een rookworstgeur, ik wil al jaren niets anders meer om m’n voeten.

Het is ook een uitstekende strategie voor de HEMA zelf. Mensen zullen altijd sokken nodig hebben. En de rookworst is ontegenzeggelijk de koning onder de worsten. Nu kunt u daar vanachter uw computer natuurlijk wel weer zeggen dat er meer producten zijn die mensen altijd nodig zullen hebben, zoals schoenen, onderbroeken, gewone broeken, truien en saucijzenbroodjes. En daarbij, dat ook de droge worst een prima te verhapstukken worst is.

Daarin heeft u helemaal gelijk. Toch houd ik vast aan mijn plan om het verdienmodel van de HEMA grotendeels afhankelijk te maken van sokken en rookworsten. Weg met de schoenen, onderbroeken, gewone broeken, truien en saucijzenbroodjes!, zeg ik wel eens. Bovendien zou ik tegen u ook nog willen zeggen: bemoeit u zich nou alstublieft eens een keer met uw eigen zaken in plaats van mij te dwarsbomen in het opzetten van een al dan niet florerende keten in sokken en rookworsten!

Misschien spreekt het laatste, maar niet onbelangrijke, deel van mijn plannen met de HEMA u meer aan. Ik ben van plan het jaren ’50-imago dat zo aan de HEMA kleeft te gaan cultiveren. De laatste jaren kreeg ik toch een beetje het idee dat de HEMA hier vanaf wilde. Fout! Hoeveel hippe soorten keukengerei ze er ook in de schappen leggen, het lukt toch niet. Een warenhuis waar je bij binnenkomst wordt bedwelmd door een rookworstengeur zal altijd hetzelfde imago houden.

Dan kun je dat maar beter een beetje cultiveren. Vanaf het moment dat mijn bod van 400.000 kilo boerenkool is geaccepteerd komt er dus geen moslim meer in. Het wordt een soort Geertparadijs. Ik overweeg bijvoorbeeld voor de allerkleinsten een glijbaan aan te leggen naar het model van Geert z’n golvende blonde manen. De moslims kan het denk ik geen donder schelen, zij zijn over het algemeen niet dol op rookworst en er is geen enkele politicus die het ze kwalijk zal nemen als ze geen sokken meer dragen.

Hoe ik aan voldoende kassameisjes kom, zal moeten blijken. Eerst maar eens die 400.000 kilo boerenkool een beetje ordentelijk op het hoofdkantoor van Lion Capitol zien te krijgen.

6 reacties op “De HEMA”