Wikipediahitleren

Een leuk spelletje voor de vrijdagmiddag: Wikipediahitleren. Het is heel simpel. U neemt een woord in uw hoofd, typt het daarna in op Wikipedia.nl en probeert vervolgens in zo weinig mogelijk stapjes (via de links) bij het lemma van Adolf Hitler terecht te komen. Zo ging het net bij mij met het woord aardappelpootmachine (ik heb soms gekke woorden in m’n hoofd):

Op het lemma van de aardappelpootmachine – een machine waar soms wel 12 rijen aardappelen tegelijk in kunnen! – is, naast allerlei nuttige informatie over de aardappelpootmachine (bijvoorbeeld dat er soms wel twaalf rijen aardappelen tegelijk in kunnen!), eigenlijk maar één link opgenomen. Die naar de aardappel. Klik.

De aardappel. Een groente met mogelijkheden. Zo kun je er onder meer chips, salade, friet, salade, chips, friet, chips en rösti van maken. Allemaal bewerkingen van de aardappel met een eigen lemma. Toch klik ik er niet op. Hitler was dan wel een vegetariër, maar volgens mij zat hij ook niet de hele dag rösti te vreten. Ook termen als solanine, amylose en amyloplectine liet ik links liggen. Hetzelfde gold voor het aanlokkelijke ‘rassen’.

In plaats daarvan koos ik voor de Tachtigjarige Oorlog. In het lemma van de aardappel opgenomen omdat die al sinds de Tachtigjarie Oorlog in de Leidse Hortus groeit. Oorlog en Hitler, het leek me een voor de hand liggende combinatie. Die van hem duurde dan geen tachtig jaar, maar hij kon er ook wat van.

De Tachtigjarige Oorlog dus. Tachtig jaar is een lange tijd. En zeker als er een oorlog woedt, kun je daar een behoorlijk lang stuk over schrijven. Dit hadden ‘de mensen’ die op Wikipedia schrijven dan ook gedaan. Omdat een spelletje wel leuk moet blijven besloot ik niet het hele stuk te lezen, maar direct af te koersen op het gedeelte waarin de vrede werd getekend.

U zult nu misschien denken: wat heeft Hitler nou met vrede te maken? Dat klinkt inderdaad niet erg logisch. Maar van de middelbare school wist ik nog dat die vrede was getekend in Münster. En Munster ligt in Duitsland. Een land waar Hitler nogal wat stof heeft doen opwaaien. Dit moest goed gaan komen.

En inderdaad, via Münster belandde ik in no-time bij het lemma van Duitsland. Daar dook al snel de naam op van de deugniet waar ik op zoek naar was. Wat ze er over hem vertelden was niet zo fraai, maar ik kon op z’n naam klikken: Adolf Hitler.

PS. Dit spel kan ook gespeeld worden met andere dictators. Zoals Mussolini, Pol Pot, Stalin of een dictator naar keuze.

Update: Denk je eens een leuk spelletje te bedenken, blijkt het alweer sinds 2006 te bestaan: http://bizzoony.wordpress.com/2009/01/26/the-wikipedia-hitler-game/

11 reacties op “Wikipediahitleren”