De Afrikaanse ezel

Zet ergens Afrikaans voor en de kans is groot dat het honger lijdt, dorst heeft en op sterven na dood is. Zo ook de Afrikaanse ezel. Hier in Nederland kan een ezel zich frivoliteiten veroorloven; de hele dag met een stotterende clown op je rug lopen en Nononono heten bijvoorbeeld. In Afrika is dat anders, daar vecht hij voor z’n leven. Er zijn nog maar 570 wilde Afrikaanse ezels over.  

Want dat is-ie, wild. In het Engels heet-ie zelfs African wild ass. Schijnbaar vinden ze daar vooral z’n kont erg wild. Dat is wat, een reet met een eigen willetje hebben. Vraag maar aan Shakira, die heeft er ook mee te kampen. Zij scoort er nog hits mee, dat voordeel heeft de Afrikaanse ezel ook niet eens.

Terwijl Shakira zich dankzij haar wilde reet wulps door allerlei videoclips beweegt, brengt de wilde reet van de Afrikaanse ezel hem slechts in de dorre woestijngebieden van dubieuze landen als Soedan, Somalië en Eritrea. Het is niet eerlijk.

Maar ja, ronde reten van vrouwen die begin dertig zijn, zijn nou eenmaal gewilder dan ezelsreten. Ja, er is wel een markt voor ezelsreten, maar die is minstens zo dubieus als de landen waar de Afrikaanse ezel nu vertoeft. Je komt dan terecht bij types die op internet onder namen als Donkeylover_14, Iaaa_Iaaa_intheass en Iejwhore77 opereren.

Een Afrikaanse ezel is natuurlijk meer dan alleen een reet. Hij heeft ook stembanden. Door middel van die stembanden is hij over afstanden van wel drie kilometer te horen. Nog iets wat-ie gemeen heeft met Shakira dus. Haar geblèr schalde recentelijk ook nog over het gehele Afrikaanse continent toen ze in het kader van het WK voetbal een liedje over Waku Waku of iets dergelijks zong. Rob Fruithof was de enige aardbewoner die hier blij van werd.

Toch is zij multimiljonair en struint de Afrikaanse ezel hongerig en met een droge keel door de woestijnen van Soedan, Somalië en Eritrea. Als eerder gezegd, het is niet eerlijk. Ik zou er veel voor over hebben om de zaken om te kunnen draaien. Een Waku Waku aapje bijvoorbeeld. Helaas beantwoordde ik altijd alle vragen fout, en ben ik dus niet in het bezit van zo’n aapje.

Misschien dat Rob Fruithof er nog één over heeft. Al zal hij dus waarschijnlijk niet achter mijn initiatief staan om Shakira een leven lang in de woestijn rond te laten dolen. Jammer. Dat betekent ook dat u nooit zal kunnen genieten van een stel ezels in een glitterpak die de Arena platspelen. Of u moet natuurlijk een kaartje kopen voor De Toppers in Concert. Maar zo dom bent u niet. U bent immers geen ezel.