De Toppers of De Aalscholvers

De AalscholverFrontaal op de website van het AD: “Joling en Gordon zijn terug, Toppers voortaan met vier”. De Toppers zijn de Nederlandse versie van The NeverEnding Story, een Duits-Amerikaanse fantasyfilm. Helaas zijn De Toppers geen fantasie. Die geblondeerde kop van Gordon, het strakke pak van Joling en dat zogenaamd maatschappijbetrokken gedoe van Froger; het is allemaal levensecht. Op wat Botox en haarimplantaten na dan.

Jaarlijks geven ze een paar concerten in de Arena. Het is altijd uitverkocht. Althans, het zit vol met medewerkers van allerlei bedrijven die dit een mooie invulling van het jaarlijkse bedrijfsuitje vonden. De rest van de mensen zit er omdat ze bij de C1000 per ongeluk voor honderd euro boodschappen hadden gedaan en dus ineens een kaartje in hun handen gedrukt kregen. Er is ook nog een paar mensen dat daadwerkelijk zelf een kaartje koopt. Deze mensen zijn gek.

Ze moeten een avond lang luisteren naar twee ruziënde nichten, een Amsterdammer die na elke zin zo’n typisch lachje produceert (zelfs als er niks grappigs gezegd wordt, ook niet iets wat De Toppers eventueel als grappig zouden kunnen ervaren) en een man die z’n hoogtepunt beleefde toen hij “Jij bent zo” in een spraakwaterval liet rijmen op “….en zo”. Iets waar menig amateurdichter tijdens Sinterklaas niet mee weg zou komen. Jeroen van der Boom scoorde er een nummer 1 hit mee. Maar ach, tijdens die concerten komen van der Boom en confrères er ook mee weg om op een groot wit paard andermans liedjes te verkrachten. Mij zul je niet tegenkomen bij De Toppers in de Arena.

Doe mij maar De Aalscholvers. Deze vogels teisteren al een tijdje de Limburgse visvijvers. Veel mooier wordt het niet. Een vogel met de naam aalscholver die in een vijver van bejaarde sportvissers zit te vissen…..in Limburg! Nu.nl plaatste over deze situatie, volledig terecht, een filmpje op haar website.

Hierin vertelt een sportvisser, die nota bene Graat heet, met een verrekijker in z’n hand welk onrecht hem en z’n vrienden wordt aangedaan. Alsof het om een hypermoderne straaljager gaat, zo beschrijft Graat de vogel: “….hij neemt waar en duikt…”. ’T is ook wat, zo’n vogel die ten koste van hun plezier in leven probeert te blijven. Soms zijn het er wel acht. Het is echt een plaag.

Om een klacht van de dierenbescherming te voorkomen, melden de sportvissers nog wel dat het ze niet om de aalscholver an sich te doen is. Het is meer dat ze zich zo snel vermeerderen(?); daarom is het een plaag. Met één aalscholver is niks mis, het is de aalscholverisering van de vijvers waar de sportvissers moeite mee hebben. En dan die boom waar ze de hele dag in zitten, dat is een fascistische boom. Wanneer je ‘em zou snoeien, hou je een boompje zo groot als een bonsaiboom over. Het doet me aan iets denken, dit gedoe……ik weet het niet……ook iets met een Limburger geloof ik. 

Om De Aalscholvers weg te jagen uit de vijver, maakt men gebruik van een bandje met orkageluiden. Daar kan-ie niet tegen. Ik merk dat ik er ook moeite mee heb, een orka klinkt blijkbaar als een autowrak dat onder water heel langzaam tot zo’n klein pakketje wordt geperst. Toch hoop ik dat ze blijven, De Aalscholvers. Desnoods laten we ze optreden in de Arena, dan flikkeren we De Toppers wel in een Limburgse vijver. Wedden dat die met hun kutmuziek zelfs het bandje met orkageluiden nog de stuipen op het lijf kunnen jagen.

4 reacties op “De Toppers of De Aalscholvers”