Sightjogging

‘De mensen’ blijven je verbazen. Of ze nou net doen alsof ze zo lekker liggen te fietsen in een ding dat veel weg heeft van een sigaar, of dat ze met twee stokken over de hei marcheren; ik blijf het belachelijk vinden en elke keer weer zal ik erover schrijven op deze website. Zo ook wanneer er mensen in hun joggingbroek door een middeleeuws stadscentrum rennen: sightjogging.

Het bestaat en schijnt een rage te zijn, althans dat schrijven de marketing-marketeers* en dan is het binnen de kortste keren inderdaad een rage. Zo gaat dat met ‘de mensen’. Die trappen overal in.

Aldus zal Joke op een dag tegen Henk zeggen dat hij van de bank af moet komen, hetzelfde joggingpak aan moet doen als Joke en hard rennend, met een stel andere malloten, een stad moet gaan bekijken. Henk zal wel even verbaasd aan z’n snor plukken, maar het uiteindelijk toch doen. Zo zijn Henken als er Jokes in de buurt zijn. Henk zal tijdens het rennen weemoedig terugdenken aan de tijd dat Joke nog een lekker wijf was en normaal deed.

Voor wie het nog niet doorheeft, sightjogging is een mix tussen sightseeing en joggen. Echt waar. Misschien is het in eerste instantie wel bedacht door een Henk die het nog niet opgegeven had en iets slims had bedacht om zo snel mogelijk weer op de camping te zijn en een koud flesje Kronenbourg achterover te gieten: ‘Joke, als we nou eens heel hard door dat kasteel heen rennen, zou dat niet weer eens heel wat anders zijn’. Joke trapte erin en tadaa….het sightjoggen zag z’n levenslicht.

Eigenlijk is het wel mooi. Onbegrepen kunstenaars als Michelangelo hadden het altijd al zo bedoeld, dat men met een joggingbroek aan heel hard onder dat plafond van de Sixtijnse Kapel doorrende. Dan kun je pas echt zien wat voor verfijnd kunstwerk het is. Daarna doorhollen naar Florence om even uit te rusten, uiteraard leunend tegen de penis van David.

Zo was het toch allemaal bedoeld door die gekke, malle Michelangelo. Waarom zou hij anders een penis aan die David vast hebben geboetseerd? De toren van Pisa is ook niet voor niets scheef. De bouwers ervan rekenden er al op dat-ie eeuwen later wel even recht zou worden geduwd door driftig rekkende en strekkende sightjoggers.

En dan die blik van Mona Lisa. Iedereen heeft het altijd over haar mysterieuze glimlach. Daar blijkt nu, na al die jaren, niks mysterieus aan. Ze wist al die jaren al dat er straks sightjoggers voor haar neus langs zouden rennen. Ze had gewoon wat voorpret. Let maar op, over een jaar heeft ze een glimlach van oor tot oor. De sightjoggers zullen dat niet zien. Zij moeten door. Heel hard langs de volgende bezienswaardigheid hollen.

* Marketeers die zich bedienen van allerlei marketinginstrumenten.

6 reacties op “Sightjogging”