Minder oefenen

Om de kosten te drukken gaat defensie volgend jaar minder oefenen. Terecht als je het mij vraagt. Oefening baart kunst en een nieuwe De aardappeleters is wel het laatste waar de Afghanen op zitten te wachten. Er is al niet zo veel te eten daar….

Een Nachtwacht, daar zouden ze misschien nog wat mee opschieten. Al denk ik wel dat ze gek staan te kijken als de boel ’s nachts plotseling bewaakt wordt door mannen in pofbroeken met gekke hoedjes op hun hoofd. Nee, defensie en kunst moet je uit elkaar zien te houden, al dacht Machiavelli daar anders over.

Oefenende militairen, het ziet er toch altijd een beetje gek uit. Logisch ook, de situatie dat je elk moment een raket door je flikker kan krijgen, laat zich nou eenmaal slecht nabootsen zonder dat er ook daadwerkelijk een raket door je flikker gejaagd wordt. En dat gaat ze weer wat te ver bij defensie.

Ze doen wel een poging. In plaats van raketten op de kadetten af te schieten, hebben ze bij defensie wat anders bedacht om een oorlog na te bootsen: heel hard door een serie achter elkaar geplaatste autobanden heen rennen. Daar heb je nog eens wat aan in een zeer gemotoriseerd land als Afghanistan. Loop je net lekker door die Afghaanse toendra, ligt er opeens een ordentelijk opgesteld rijtje van autobanden; dan kun je maar beter voorbereid zijn.

Of wat te denken van al die visnetten in het aan zee gelegen Afghanistan. Je wordt ermee doodgegooid. Figuurlijk dan, echt doodgooien doen ze liever met bermbommen. Maar goed, er liggen ook heel veel visnetten op de grond in Afghanistan. Daar houden ze van. Is een eeuwenoude traditie. Kun je maar beter zorgen dat je er een beetje fatsoenlijk onderdoor kan kruipen, toch? Het zal je gebeuren, dat zo’n Afghaan je door de vingers glipt omdat hij sneller onder een net door kan.

Verder staat Afghanistan nog bekend om haar vele hoge, houten schuttingen waar een dik touw aanhangt. Gelukkig weten onze jongens ook daar wel raad mee dankzij de goede oefening die ze in Nederland krijgen.

Ze hebben het ook nog wel eens op een andere manier geprobeerd, het oefenen. Gingen ze uren rondlopen op de Drentse hei. Van tevoren hadden ze Willem uit Hoogeveen een baard opgeplakt en op een kameel gezet. Dan was het zaak hem daar zo snel mogelijk van af te schieten. Er lopen nu nog maar heel weinig Willems rond in Hoogeveen.

Helaas zullen we dit soort staaltjes krijgskunst dus in de toekomst moeten missen vanwege de bezuinigingen bij defensie. Erg jammer, maar zoals de politici al zeiden: iedereen gaat deze crisis voelen, behalve Willem uit Hoogeveen.

28 reacties op “Minder oefenen”