Harry Mens

Doe iemand een pak aan, kam z’n haren en laat hem beschaafd Nederlands praten. Het zijn de ingrediënten om een hele gekke man wekelijks op tv te krijgen. Dat kun je zien aan Harry Mens. Natuurlijk moet je dan ook nog even een grote zak met geld meenemen naar de burelen van RTL, maar ook dat was voor Harry geen probleem.

Zo komt het dat er elke zondagochtend een parodie op een televisieprogramma wordt uitgezonden. Voor wie ’s ochtends z’n ogen niet kan geloven, wordt de aflevering ’s avonds nog eens herhaald.

Niks gaat Harry te ver in het programma. Schaamteloos vermengt hij journalistiek van het niveau lik m’n lul met het interviewen van mensen die hebben betaald om in het programma reclame te maken voor hun product. Het resultaat is dat Harry met een glas Chardonnay in z’n handen tegenover een oplichter zit die een stel palmbomen in Dubai probeert te verkopen.

Als je weet dat dit soort mensen betaalt om bij Harry op de koffie te mogen komen, dan is het vermakelijke tv. Je ziet hoe Harry er alles aan doet om de reclame toch vooral net niet te opzichtig te laten zijn. Een semikritisch vraagje hier, een speldenprikje daar, maar altijd op zo’n manier geformuleerd dat de oplichter in kwestie de vraag heel gemakkelijk kan gebruiken om weer een nieuw promotiepraatje te houden.

Als je niet weet dat dit soort mensen betaalt om bij Harry op de koffie te komen, dan ben je maar zo de trotse bezitter van een paar palmbomen in Dubai, die bij nader inzien toch niet blijken te bestaan. Dit maakt Harry eigenlijk ook tot een soort oplichter.

Maar daar blijft het niet bij. Harry bemoeit zich ook met de polletiek. Wekelijks schuift er wel iemand aan die met hem de politieke ontwikkelingen doorneemt. Vroeger was dat Pim Fortuyn, waardoor Harry door het leven gaat als De Vriend van Pim. Vorige week zat de reactionaire clown Arend Jan Boekesteijn in De Stoel van Pim. Het werd een gedenkwaardig gesprek.

Dat kwam niet eens doordat Boekesteijn weer eens uit de school klapte. Nee, het was Harry Mens zelf die zich roerde. Hij dacht dat een Groot Joods Wereldcomplot stiekem een nieuw Paars kabinet ineen aan het smeden was. Het zinde hem maar niks, wat die rakkers met hun grote neuzen volgens Harry allemaal aan het bekonkelen waren in de achterkamertjes. Gespuis was het.

Het knappe van Harry is dat zulke teksten zijn mond verlaten alsof-ie met een vriendje op de golfbaan praat over dat mooie uitzicht in de tuin van z’n Zuid-Franse vakantiehuis. Zonder stemverheffing of venijnige blik kan Harry de meest verschrikkelijke dingen zeggen. Vaak in de vorm van een retorische vraag. ‘Tja, Arend Jan, is het niet zo dat die akelige Joden eigenlijk bezig zijn een complot te smeden om een nieuw Paars kabinet te kunnen beginnen?’

Dan is het gesprek afgelopen en schuiven ze aan bij de eerder geïnterviewde oplichters die al  aan een tafel zitten. Nog even gezellig doen met elkaar en een gesponsorde lunch naar binnen werken. Dat hoort ook bij het programma van Harry. Op het menu stond een gebakken voorhuid op een bedje van pijpenkrullen. Tot volgende week!

14 reacties op “Harry Mens”