De bomenhater van Tiel

Sluit ramen en deuren! Tenminste als u in Tiel woont en er een boom middenin uw woonkamer staat, want de bomenhater van Tiel is weer actief. Een 35 jaar oude esdoorn is afgelopen winter door de bomenhater vergiftigd en is gisteren na een lang ziekbed gestorven. De esdoorn zal zaterdag in besloten kring worden gecremeerd in de open haard van familie Gerritsen uit het nabij Tiel gelegen Dreumel.

Toch is het triest dat het zo ver heeft moeten komen. Maar ja, in elke middelgrote provinciestad loopt wel iemand rond die iets haat. Dat is nou eenmaal zo. Wie kent er niet meer de grote Zoetermeerse frisdrankhater die midden jaren ’80 actief was. Of wat te denken van de man die tussen november ’79 en half april ‘81 Goes op z’n kop zette door een hekel te hebben aan putdeksels.

Toch is er een verschil. Zowel de Zoetermeerse frisdrankhater als de putdekselhater uit Goes waren behoorlijk down-to-earth. Geen gekke fratsen. Behalve dan natuurlijk hun compleet irrationele haat tegen een product of een voorwerp. Maar zo gecompliceerd als de Bomenhater van Tiel maakten ze het niet.

Die boort een gat in de stamvoet, spuit er een giftig goedje in en moet dan een half jaar wachten voor de boom dood is. Een hoop gedoe. Geef mij vijf minuten met een motorzaag en er vallen ook dodelijke slachtoffers onder de bomenpopulatie. Maar dat wil de bomenhater van Tiel weer niet. Nee, dat is een enorme uitslover. Met z’n boor en z’n spuitje.

Vroeger met de Zoetermeerse frisdrankhater en de putdekselhater uit Goes was dat dus wel anders. Die deden niet zo moeilijk. De putdekselhater uit Goes ging gewoon een hele middag voor de Maria Magdalenakerk op een put staan stampen.‘Ik haat je, ik haat je, ik haat je…’ zei die dan.

De Zoetermeerse frisdrankhater pakte het nog weer anders aan. Die kocht een fles cola en een banaan en liep dan naar huis. Ging-ie daar de hele dag voor het raam die fles zitten slaan met de banaan. Dat werd natuurlijk een zootje, maar ’s avonds ruimde hij het gewoon op en dan kon-ie de dag erna weer opnieuw beginnen.

Hier blijkt maar weer uit dat haten een vak is. Zo’n bomenhater van Tiel snapt er geen flikker van. Als je bomen gaat haten, dan maak je het jezelf gewoon te moeilijk. Helemaal als je dan van jezelf ook nog per se in de weer moet met een boortje en een spuitje gif.  

Bomenhater van Tiel, ga alsjeblieft iets anders haten. Jam ofzo. Dat haat veel lekkerder. Zeker in Tiel.

7 reacties op “De bomenhater van Tiel”