Het WK-vloekverbod

foto André OoierDe scheidsrechters gaan tijdens het WK beter letten op vloeken. Niet het soort vloeken waarbij een Afrikaanse medicijnman met een rondedansje ervoor zorgt dat Wesley Sneijder na de derde Nederlandse corner plotseling een kip na gaat doen op het veld (kijken of Yolanthe dan nog zo veel van hem houdt). Nee, vloekende spelers; daar gaat het om.

‘Hé, Dirk, klootzak, speel nou godverdomme die bal naar één van de grote vier man! Ja, nu ben je hem kwijt hè. Nou, ga dan maar weer lekker hard werken….., lul!’ Dat mag dus niet meer van allerlei zeer bekwame scheidsrechters uit Oezbekistan, Jemen en Vanuatu. De verschrikkelijke Bond tegen het Vloeken heeft blijkbaar een zeer invloedrijke internationale lobby.

Ik ben benieuwd hoe de scheidsrechters het vloekverbod gaan handhaven. Vooral bij André Ooijer. Dat is niet te doen. Gelukkig voor de scheidsrechters – en ook voor de ganse natie – lijkt hij genoegen te moeten nemen met een plaatsje op de bank. Toch had ik, maar dan ook echt alleen vanwege dat vloekverbod, Dreetje wel eens op het veld willen zien.

Als die een groene oppervlakte onder zich weet, dan gaat-ie automatisch vloeken. Dat is genetisch bepaald. Zo zag ik hem eens middenin het casino op de roulettetafel staan en alle croupiers helemaal verrot schelden omdat het geen 12 was geworden. Vloeken is z´n tweede natuur.

Maar goed, Dreetje zit gelukkig gewoon op de bank te vloeken en dat mag wel. Althans dat hoop ik, want anders overleef ik het WK niet. Oranje kijken zonder te vloeken voelt als je spijkerbroek wassen, hem zonder te drogen over je hoofd trekken, twee wasknijpers op je tepels zetten en dan, uiteraard voor de rest naakt, naar de Albert Heijn lopen om aldaar met je voeten op een watermeloen proberen te balanceren: een beetje gek.

Zo is het ook met die scheidsrechters en hun vloekverbod. Een beetje gek. Als Steven Gerrard straks kapot wordt geschopt door een Algerijnse wildeman, dan loopt de scheidsrechter – met z´n oor vlak naast de mond van Wayne Rooney – de Afrikanen en hun vuvuzela´s tot stilte te manen om te kunnen horen of er nog wat onwelvoeglijks uit de mond van Wayne ontsnapt.

Dat is namelijk het belangrijkste; dat er niet wordt gevloekt tijdens een WK. In een wereld waarvan de bewoners zich dagelijks dertig keer rechtstreeks de hel in vloeken, moet het voetbal het braafste jongetje van de klas zijn. Toch gek dat de vertegenwoordigers van een bond die vanwege ´de passie van het spel´ geen elektronische hulpmiddelen wil toestaan, die mening zijn toegedaan. Stelletje klootzakken.

8 reacties op “Het WK-vloekverbod”