De bruine pelikaan

Door de olieramp in de Golf van Mexico kom ik om in het werk; opeens worden er 600 diersoorten extra bedreigd. Eén daarvan is de bruine pelikaan. Een pelikaan, maar dan de donkere uitvoering. Hij zal dus wel een enorme lul hebben.

Is dat dan de reden dat we ons druk moeten maken om de bruine pelikaan? Er zijn toch wel meer vogels met enorme lullen? Ik hoef alleen maar de naam van de zwarte ibis te laten vallen en u ziet dat enorme apparaat van hem alweer voor u. Of wat te denken van de Jan-van-Gent, niet voor niks vernoemd naar de vierde zoon van de Engelse koning Eduard III, die bekend stond om z’n bovengemiddeld lange geslachtsdeel.

Nee, vogels met grote piemels zijn er genoeg. De bruine pelikaan is zo bijzonder omdat hij de belangrijkste guanoproducent van de wereld is. Guano is poep, maar dan opgedroogd en met een zeer hoge concentratie meststoffen. U weet wel, dat spul waardoor CO2 ontstaat, de aarde opwarmt en er weer andere dieren uitsterven. De ijsbeer bijvoorbeeld. Is het dan niet ironisch dat nu juist de bruine pelikaan de lul is? Beetje het milieu vervuilen met je stront. Ja, dan ben je op den duur zelf aan de beurt.

Verder is de bruine pelikaan overigens wel een hele milieuvriendelijke vogel. Hij rijdt geen auto, schijt afval en gooit zoveel mogelijk vis terug als-ie aan het vissen is. Behalve de sardientjes, die eet hij op. Dat dan weer wel. Maar ja, hij moet ook eten hè. Die uitgedroogde poep komt er niet vanzelf uit.

Voor het vissen gebruikt de pelikaan z’n keelzak als visnet. Dat zouden al die kutvolendammers ook eens moeten doen; hun keel gebruiken om te vissen in plaats van er verschrikkelijke liedjes mee te zingen. Wat dat betreft kan iedereen nog veel leren van de bruine pelikaan.

Helaas heeft BP daar dus een stokje voor gestoken door pas heel laat een stokje voor het olielek te steken. Jammer genoeg zullen we nog maar zelden zien hoe die dekselse bruine pelikaan z’n keelzak vol vis gooit. Maarrrrr niet getreurd…..want er is de laatste tijd juist een andere pelikaan veelvuldig gesignaleerd in de Golf van Mexico. Ook dit exemplaar stopt de vis in z’n keelzak. Z’n naam? De plakkerige zwarte oliepelikaan. Daar gaan we nog veel van horen.

10 reacties op “De bruine pelikaan”