Vliegrampje kijken

Dit is echt zo’n stukje dat je even moet beginnen met de mededeling dat je het allemaal heel erg vindt. Ik vind het allemaal heel erg. Echt waar. Vliegtuigcrashes zijn niet leuk. Vergelijk het maar met de situatie dat je in een soort langwerpige grote sigaar met vleugels door de lucht vliegt en dan ineens te pletter valt. Dat is gewoon heel erg.

Erg, dat is ook de juiste term voor de manier waarop de media zo’n ramp verslaan. Ergens een paar jaar geleden hebben er namelijk twee iemanden bij de NOS en RTL besloten dat een vliegtuigramp een reden is om een paar uur achter elkaar live uit te gaan zenden. Dat er de eerste uren na het neerstorten van een vliegtuig vaak niet veel meer verteld kan worden dan dat er een vliegtuig is neergestort doet er dan even niet toe. Er moet koste wat het kost worden uitgezonden!

Zo ook bij de ramp van gisteren. Eerst was er de relevante informatie: er was een Libisch vliegtuig van een maatschappij waarvan de naam klinkt als A Freaky Airways neergestort en er zouden nogal wat Nederlanders bij omgekomen zijn. Prima. Uhhh…..die informatie is prima, bedoel ik natuurlijk. Maar meer was er eigenlijk niet te vertellen over de ramp.

U raadt het al: het ideale moment om de zender op zwart te gooien en weer in de lucht te gaan als er nieuwe feiten waren werd aangegrepen om te beginnen met het grote speculeren en het uitzenden van allerlei andere irrelevante informatie.

Op de NOS belde Astrid Kersseboom eerst met correspondenten in het Midden-Oosten en Afrika. Het eerste wat beide mannen zeiden, was dat ze eigenlijk nog niks konden zeggen. Het beginsignaal voor een gesprek van enkele minuten waarin beide mannen inderdaad woord hielden en niks zeiden. Verder dan wat speculeren kwamen ze niet. Tijdens het speculeren stelde Astrid nog dat ze in Afrika waarschijnlijk ook al wel lekker aan het speculeren zouden zijn. Dat is dus speculeren over het speculeren van anderen. Verschrikkelijk.

Zelf nam ik ook een speculaasje en zapte daarna naar RTL. Daar zei Roderick Veelo dat het nog gissen was naar de oorzaak van de ramp. Niet veel later vroeg hij een luchtvaartdeskundige dan ook maar om daadwerkelijk te gaan gissen naar de oorzaak van de ramp. Wat er gebeurd kon zijn, was de vraag.

Een mooi antwoord zou zijn geweest: ‘Nou meneer de kale nieuwslezer, het vliegtuig kan in een hele grote bak met honing-mosterddressing zijn gevallen’. En dan een korte stilte…..’Maar die kans lijkt me erg klein’. Na dit antwoord had de deskundige zelf wel mooi z’n telefoon met een grote boog in een bak met honing-mosterddressing kunnen gooien, opdat-ie nooit meer met verschrikkelijke nieuwslezers in contact zou kunnen komen. Helaas deed de deskundige dat niet.

Weer terug bij de NOS kondigde Astrid Kersseboom aan dat we over enkele ogenblikken beelden kregen te zien van de zwarte doos van de rampvlucht. Een shot waarbij we minstens 25 seconden twee metalen kastjes – die blijkbaar de zwarte doos vormden – op de Libische grond zagen liggen, was het gevolg. De snor van Benno Baksteen zorgde voor de analyse bij de beelden: ‘Ja, dit is de zwarte doos’.

Nee, het was voor iedereen beter geweest als deze vliegramp nooit had plaatsgevonden.

Blijf wel op de hoogte (haha) en volg ons op Twitter.

31 reacties op “Vliegrampje kijken”