De stoel van Van Gaal

Voetbaltrainers volgen de wedstrijden van hun team tegenwoordig vanuit een autostoel. Rare zin hè. Toch is het waar. En dat komt niet doordat ze nog in de file staan ten tijde van de aftrap. Nee…, menig voetbalclub heeft autostoelen in de dug-outs neergezet; en dan niet die van een oude DAF 30. Meestal zijn het stoelen die rechtstreeks uit de bolide van een formule-1 coureur lijken te komen.

Louis van Gaal z’n nieuwe werkgever Bayern München beschikt ook over autostoelen in de dug-out. Waar Louis het bij AZ waarschijnlijk nog moest doen met sobere Opelstoelen die Dirk voor een prikkie bij de sloop had opgehaald, mag hij nu plaatsnemen in een luxe stoel van de Bayerische Motoren Werke (BMW).

Ik zie Louis al zitten in zo’n mooie stoel. Bayern thuis tegen Eintracht Frankfurt, in de zestigste minuut al 3-0 voor. Langzaam droomt Louis weg en denkt terug aan de tijd dat hij in de auto van z’n vader ‘autootje-rijden’ speelde. Dat was altijd zo leuk, tot het stuurslot een eind aan de pret maakte.

Louis strekt z’n handen voor zich uit; hij heeft het denkbeeldige stuur in een ferme greep. Uiteraard op tien voor twee, zoals het hoort. Geen fratsen. Dan komen ook de geluidjes erbij. De lippen losjes op elkaar en er dan lucht uit laten ontsnappen. Van Gaal gaat er helemaal in op. Vrrroem-vroeeeem-bbbbbbrrrrrrrrmm-bbbbrrrrrrrmm. De penis van assistent Andries Jonker dient als versnellingspook. Andries vindt het allemaal best. Zijn penis is de versnellingspook van Louis van Gaal z’n denkbeeldige auto! Dat had ie toch nooit kunnen dromen. Hoera.

Andries mag ook de kaart lezen van Louis. ‘Andries, je houdt ‘em op de kop! Potverdomme Andries, nou rijden we zo die afslag voorbij, je kan toch wel een kaart lezen. Kijk, bij het Kreuz Wuppertal-Nord hadden we op de A43 moeten zitten. Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom!’

Uiteraard volgt er ook een botsing met de trainer van Eintracht Frankfurt. ‘Es war einem einbahnestrasse, so es kan meinem Fehler nicht sein. Ein unfall ist sowieso nie meinem Fehler, weil ich nicht allein die beste bin von die Niederlandische Autobahn, aber auch die Beste bin von die Stuttgarter Autobahn und von die Berliner Autobahn und auch die Beste von die Frankfurter Autobahn!’

Ondanks het beeld van Louis van Gaal die in een vol voetbalstadion autootje speelt en hardop zit te vloeken in z’n stoel, ben ik geen voorstander van zo’n ding in de dug-out. Daar hoort gewoon een oud kuipstoeltje of een verrot houten bankje waar de verf van afbladdert in te staan. Louis van Gaal maakt zichzelf dan wel op een andere manier belachelijk.

9 reacties op “De stoel van Van Gaal”