Bericht uit Duitsland (Woche 13)

Onuitstaanbaar.nl heeft een grote internationale fanbase. Die willen we natuurlijk graag op hun wenken bedienen. Derhalve hebben we een Duitsland-correspondent aangetrokken. Harry. Naast het voorrijden van de auto zal Harry ons op de hoogte houden van het leven van alledag bij onze oosterburen. Vaak proberen we in dit weblog lollig te zijn, soms lukt dit. In het geval van Harry’s belevenissen proberen we niet lollig te zijn. Dit hoeft niet, een transcript van het leven van de Duitsers an sich zal vermakelijk genoeg blijken.

Bundes-Harry teil 4, woche 13:

Week 13 was de week waarin Pasen gevierd werd. Ook wel Ostern genoemd bij onze oosterburen. Dat ziet er anders uit dan Pasen in Holland, zoveel is duidelijk. Het begint ook eerder. Donderdag al. Gründonnerstag heet dat ding. Groene donderdag. Heeft, naar mijn inschatting, te maken met de kleur die je gelaat heeft aan het eind van de avond. U raadt het al, er werd weer gezopen.

Gründonnerstag komt er op neer dat de uiterst handige bolderkarretjes, die eerder de wegen tijdens ‘Kloatscheeten’ bestierden weer uit schuur werden gehaald. De karretjes werden afgeladen met Schnapps en bier en hup daar gingen ze weer, de Duitsers, de paden op, de lanen in. Het vehikel dat ditmaal gebruikt werd om dit zuipfestijn te rechtvaardigen was een puzzeltocht. Af en toe hing er ergens aan een boom een raadseltje dat geen hond interesseerde. Voor, na en tijdens de oplossing van dit raadsel werd er ouderwets gezopen. Na afloop van de tocht werd er teruggetrokken in de dorpskroeg om daar een dikke punt op de ü te zetten.

Paaszondag bracht mij een bezoek aan een Duitse boerenfamilie alwaar de Paasdis geserveerd werd. Als entree werd er bier geserveerd. Het hoofdgerecht bestond uit oneindig gebak eten en koffie drinken. Als het hoofdgerecht uit dessert bestaat dan kan het dessert maar beter uit bier bestaan, en zo was het ook. Bij binnenkomst wenste ik een ieder  ‘frohes Ostern’. Dit had zo werd me, onder luid gelach, uitgelegd ‘frohe Ostern’ moeten zijn. Toen ik counterde wat ze me in het Nederlands zouden toewensen kwamen ze met het geniale ‘Mooie Paas’. Ineens hadden we het over voetbal.

Twee wedstrijden werden er gespeeld tijdens het Paasweekend. Gewonnen ook. Onder de douche had iedereen een fijne erectie vanwege de overdaad aan geconsumeerde eieren.

Traditioneel werd ook het Paasvuur ontstoken. En dat ging niet op de wijze zoals mijn tandvlees ontstoken is. Op weinig subtiele wijze werd er liters verboden vloeistof op het hout geworpen. Het had geregend, het hout was nat. Een hulpmiddel welkom. Mooi om te zien ook dat in Duitsland Paasvuren nog uit hout bestaan. Daar, waar het op veel plaatsen in Nederland gezien wordt als reden om je grof vuil nog eens goedkoop kwijt te raken, daar wordt het in Duitsland ingezet waarvoor het bedoeld is. Het voorjaarssnoeihout kwijt te raken. Een biercarrousel en een frietkot werden aangerukt en voor één luizige euro had je een fles Krombacher (eine Perle der Natur) in de spreekwoordelijke tengels. Kümmerling kostte ook een Euro, dat bleek toen mijn drinkebroer voor 20 Euro Kümmerling aan liet rukken. Let wel, dit was voor hem en mij bestemd. Na binnen 60 minuten 10 Kümmerling weggewerkt te hebben kwam mijn eerste Paasweekend bij de Duitsers tot een einde.

Het was al met al een Mooie Paas.

23 reacties op “Bericht uit Duitsland (Woche 13)”