Meerkoet

Het gaat niet goed met de meerkoet. Ze worden tegenwoordig bij bosjes tegelijk doodgereden. Minderkoet zou op dit moment een betere naam zijn. Als gevolg van de kou kunnen ze klaarblijkelijk maar moeilijk aan voedsel komen en de oplossing van de meerkoet is om dan maar over de weg te gaan scharrelen. De meerkoeten hebben waarschijnlijk van de buizerd gehoord dat er langs en op de weg wel voedsel te vinden is. Dat het daarbij om doodgereden meerkoeten gaat hebben de buizerds er gemakshalve maar niet bij verteld. Met dit soort sluwe streken is het voortbestaan van de buizerd gegarandeerd. Dat is mooi. Het is een hele fijne vogel met een verendek dat zijn weerga nauwelijks kent.

Het voortbestaan van de meerkoet echter is in gevaar. Dit is niet mooi. Zoals te zien op de foto is dit ook een hele fijne vogel. Het is een beetje een vreemde eend in de bijt maar dat mag de pret niet drukken. Wat niet in het voordeel van de meerkoet werkt is zijn kleur. De kleur van asfalt. Voordat je goed en wel door hebt dat je door een meerkoetkolonie rijdt heb je er al een stuk of veertig aan je wielen plakken.

Ik ken ze ondertussen een beetje, die meerkoeten. Bescheiden zijn ze. Nooit zullen ze zeggen als er weer zo’n vrolijke Fries de familie halveert, ’hou daar eens mee op’. Bescheidenheid siert de meerkoet maar bedreigt hem derhalve ook.

In Groningen is zowaar een beloning uitgereikt van 1200 euro voor de gouden tip die leidt naar de aanrichter van de slachting onder meerkoeten op een Groninger weg. Ik zit er aan te denken om de schuld maar op me te nemen en die 1200 euro te incasseren. 40 euro per meerkoet. Meer koet voor je geld, of zoiets. Ik heb wel eens minder betaald gekregen voor het doodrijden van dieren. In het bijzonder herinner ik me een jong hert die ik gratis naar de filistijnen heb gereden.

Je hebt altijd baas boven baas, zo ook nu. Groningers en Friezen proberen elkaar traditioneel gezien een beetje de loef af te steken. Dit keer was er een Fries die gedacht moet hebben, ‘als die Groninger er dertig klein krijgt dan ik toch zeker het dubbele’. En jawel hoor, ruim zelfs. Wonderlijk genoeg kreeg deze automobilist hulp van de boswachter, zoals hier te lezen valt. ‘Sommige leefden nog, die moest ik afmaken’, aldus de boswachter. Tja, als we die weg gaan inslaan dan kon het wel eens vlot gedaan zijn met de meerkoet. Om te kunnen overleven heeft de meerkoet het tegenovergestelde van Friezen nodig. Dooien. Honderd dooien zijn er al dus het eind is hopelijk in zicht.