De terreur van kleine groepen

Tientallen studenten hebben vanochtend een gebouw van de universiteit van Groningen bezet. Ze zijn het ergens niet mee eens. In een bijzin meldt de NRC ook nog dat enkele van de actievoerders als Sinterklaas en Zwarte Piet verkleed waren. Dan neem ik het al niet meer serieus. Hoe gaat dat in zo’n vergadering ter voorbereiding van de bezetting?

Waarschijnlijk oppert iemand, een vrouw, tijdens de rondvraag om verkleed te gaan als Sinterklaas en Zwarte Piet. Omdat de rest snel naar huis wil om de tweede helft van de Champions League te kunnen zien, zeggen ze, in plaats van een hartgrondig NEEHEEEE, maar “jaja…is goed, kunnen we nu naar huis”? Dan sta je dus op een druilerige donderdagochtend met een zwartgeschminkte kop en pofbroek aan pepernoten tegen de neus van de Rector Magnificus aan te flikkeren.

Sowieso is het gek dat de media berichten over een bezetting van een universiteitsgebouw door slechts tientallen studenten. Dagelijks bezetten honderden studenten tegelijk de collegezalen van de universiteiten van Nederland, maar daar hoor je nooit wat over. “Ook vandaag volgden weer zo’n kleine 400 man het college ‘Entrepeneurship in an new age of business-branche-marketing-marketeers’  van Prof. Dr. Mr. Drs. L.U.L. Van Roekewaard tot Ginsbergen”. Ik zou het graag eens in de NRC zien staan.

Helaas hebben kranten, maar zeker ook televisie en radio, alleen aandacht voor mensen die iets aparts doen. Hoe beperkt de omvang vandie groep ook is in verhouding tot de rest van de populatie die iets met de zaak of het probleem te maken heeft waarvoor de kleine groep actievoert.

Ijshoorn, nog zonder penis.
Ijshoorn, nog zonder penis.

Wanneer ik, verkleed als The Holiday Armadillo, rondjes ga draaien aan de vlaggenmast van de Martinitoren om te bepleiten dat alle Groningers het recht moeten hebben om voortaan met alleen een roze panty over het hoofd en een ijshoorntje om de penis door het leven te gaan, haal ik zeker het nieuws. Terwijl er natuurlijk een kans is dat maar een klein deel van de Groningers mij steunt in dit streven. 

Mensen die gek willen doen terwijl ze ergens voor opkomen, kunnen prima terecht bij programma’s als Man bijt Hond of desnoods Hart van Nederland. Van media die zichzelf serieus nemen, verwacht ik dat ze niet ingaan op dit soort fratsen en dus nog eens een keer goed nadenken voor ze weer een stukje typen over – of een camera sturen naar een demonstratie van 27 man die graag wil dat De Dam een grote moestuin wordt, waar alleen nog aubergines gekweekt zullen worden.

149 reacties op “De terreur van kleine groepen”