RKC

RKCRKC is een voetbalvereniging uit Waalwijk die in de jaren ‘80 per abuis in het betaald voetbal is terechtgekomen. Een secretaresse in Zeist die per ongeluk de verkeerde stempel heeft gebruikt voor de aanvraag die een paar kwajongens tijdens de carnaval voor de lol hadden opgestuurd. Zo moet het gegaan zijn. In 1988 promoveerden ze nog ook. Een club uit Waalwijk in de eredivisie. RKC. Het staat voor Roomse Kut Club. En dat is het, een kutclub. Nu zijn ze in nood en onderneemt men een reddingspoging. Dat is jammer.

 In 1988 promoveerden ze dus. Ze werden overtuigend kampioen aan de

Peter Bosz in dikke krijtstreep
Peter Bosz in dikke krijtstreep

hand van sterspeler Peter Bosz. Daar is het al misgegaan. Zo gauw Peter Bosz, al dan niet in dikke krijtstreep, zich ergens mee bemoeit, gaat het mis. Ook al is het pas twintig jaar na dato en heeft Peter in de tussentijd al vele andere clubs vakkundig naar de kloten geholpen. Nu was toch ook RKC nog aan de beurt. Waarschijnlijk had ie als speler van RKC in 1988 een beleidsplannetje geschreven dat pas na twintig jaar z’n uitwerking zou hebben. En zie nu het resultaat: financiële wanorde. Bedankt, Peter! 

 Maar ook zonder de bemoeienissen van Peter Bosz is betaald voetbal niet levensvatbaar in Waalwijk. (Wat is eigenlijk wel levensvatbaar in Waalwijk?) Waalwijk is een stad met 46.000 inwoners en ligt ingeklemd tussen Drunen en Waspik. Dat zegt eigenlijk genoeg. Als je ingeklemd ligt tussen Drunen en Waspik is er in jouw gemeente sowieso geen ruimte voor een betaald voetbalorganisatie. Gewoon lekker voetballen tegen V.V. Waspik in de vierde klasse onderbond.

 Toch hebben ze het geprobeerd en nu zijn ze bijna failliet. Men onderneemt echter een reddingspoging. De gemeente zou de stadionhuur moeten verlagen en de huurachterstand moeten kwijtschelden. Suikeroom en keukengigant Ben Mandemakers zou dan ook over de brug komen met de nodige euro’s. Wanneer je dus nu een keuken koopt, ben je er zeker van dat een deel van dat geld gebruikt zal worden om spelers als Derk Boerrigter, Dustley Mulder en Jurgen Wevers actief te houden op de Nederlandse velden. Ik zou m’n potje dan wel even ergens anders koken. Ik overweeg zelfs een hongerstaking.

Gisteren was er ook nog de onvermijdelijke protestmars. 500 geel-blauwe idioten liepen gisteravond van hun stamcafé naar het stadhuis om 7000 petities aan te bieden aan burgemeester Nol Kleijngeld en wethouder Riné van Dongen. Of Nol en Riné (mooie namen voor bestuurders van een Brabants provinciestadje trouwens) wel eens even heel snel wilden betalen. 500 man. Ik vind het niet veel. Die krijgt V.V. Waspik ook nog wel op de been als de nood aan de man is. Maar goed, burgemeester Kleijngeld nam het wel heel serieus en nam de petities in ontvangst. Men wist hem zelfs nog de volgende quote te ontlokken: “De gemeente kan zich een toekomst met RKC beter voorstellen dan een toekomst zonder”. Ik ben bang dat het hier inderdaad wel weer op uit zal draaien.    

 Voorzitter van de supportersvereniging Bas Brok kon niet wachten dit goede nieuws naar buiten te brengen door de menigte op het Raadhuisplein met een fonkelnieuwe geel-blauwe megafoon toe te spreken. Daar was blijkbaar nog wel geld voor.    

Bas Brok met z'n blauw-gele speeltje
Bas Brok met z'n blauw-gele speeltje