Dameshockey

joie9765De zondagmiddaguitzending van Studio Sport is, zoals Mart Smeets het gisteren weer eens zei, de ‘grand stand’ van de NOS. Dit is heerlijk, vooral als het verschrikkelijk weer is of als er een verschrikkelijke kater is. Ik kon beide opties aanvinken, waarop Mart zomaar opeens de hele dag in mijn huiskamer binnendrong.

Mart met Charly Urbanus over honkbal, Mart met Ria Visser en Jac Orie over schaatsen, Mart met een grap over Bart Veldkamp zijn beltegoed vanuit Amerika, Mart naar Joop Vernooy voor het basketbal vanuit Groningen, Mart met afkeer van het voetbaloverzicht en het Champions-League magazine. De hele dag Mart, je vindt hem goed of je vindt hem slecht, dat verhaal. Dit verhaal gaat echter niet over Mart.

Het gaat over kijkcijfers. Matthijs van Nieuwkerk heeft eens toegegeven dat e e n van de eerste dingen die hij ’s ochtends doet (nadat hij zijn haar door de war heeft gekamd neem ik aan) is zijn laptop aanzetten en de kijkcijfers van de avond ervoor opsnorren. Dit betreft dan DWDD. Nu houden die jongens van het kijk- en luisteronderzoek natuurlijk bij ieder televisieprogramma allerlei dingen bij.

Volgens sommigen gaat dit nogal onnauwkeurig, zo zouden ‘de mensen’ die invullen waar ze naar kijken in de praktijk ‘maar wat doen’. Desondanks is dit de meest betrouwbare meting van de favoriete programma’s van Nederland. Raoul Heertje liet in zijn weinig bekeken, doch zeer bekijkenswaardige programma ‘Heerlijk Eerlijk Heertje al eens zien dat ‘Hilversum’ ook tijdens een programma kan zien wanneer mensen kijken en wanneer er gezapt wordt. Zo bleek dat een saaie professor tot zappen aanzette, en Arie Ribbens gek genoeg juist uitnodigde om te blijven kijken.

Terug naar Mart en zijn ‘grand stand’  nu. Naast voornoemde items had de NOS een volgens Mart nogal groot deel van ‘zijn’ uitzending gewijd aan Laren-Amsterdam, een dames-hockeywedstrijd. Ik heb de kijkcijfers van Mart er eens bijgepakt.

1309 HONKBAL WS VB     346.000
1349 VOETBAL ED COMPETITIE     376.000
1440 BASKETBAL ED FLAMES-AMSTERDAM H SV     280.000
1502 HOCKEY HK LAREN-AMSTERDAM DAMES SV     291.000
1546 50 JAAR STUDIO SPORT     331.000
1552 JUDO NK H SV     301.000
1558 SCHAATSEN VOORUITBLIK SEIZOEN     437.000
1728 VOETBAL CL MAGAZINE     502.000

Wat blijkt, dameshockey is, op een stel vierderangs Amerikanen die het net veelal net niet kunnen vinden, het minst bekeken onderdeel van de show van Mart. Hiermee is maar weer eens bewezen dat dameshockey, ondanks het feit dat het de sport is waar het spel van vrouwen het meest op het volwassen, mannelijke spel lijkt, geen sport is. De kijkers van Studio Sport willen namelijk sport zien, en Mart. De NOS zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en stoppen met het uitzenden van vrouwensporten, tot de vrouwen daadwerkelijk top- in plaats van breedtesport laten zien. Dat verhaal van die breedtesport geldt overigens zeker voor vette varkens.

Als je in ogenschouw neemt dat minstens de helft van de kleine 300.000 kijkers tijdens een dameshockeywedstrijd op de grond voor de tv gaat liggen om zo onder de rokjes van de dames te kunnen kijken, zou de NOS, om die mensen echt te bedienen, beter kunnen overgaan tot het uitzenden van films waarin Kim Holland het polsstokhoogspringen, en dan met name de polsstok, op een geheel nieuwe manier benadert.

8 reacties op “Dameshockey”