Defensie: ‘Deelname aan Te land, ter zee en in de lucht niet in gevaar’

De defensietop haalde vorige week opgelucht adem. Na het verschijnen van de nota ‘In het belang van Nederland’, waarin minister Jeanine Hennis-Plasschaert haar toekomstvisie op Defensie presenteerde, werd bekend  dat  het streven van Defenie om komend jaar mee te doen aan ‘Te land, ter zee en in de lucht’ ondanks nieuwe bezuinigingen niet in het gedrang  komt. 

‘Daar zijn we ontzettend blij mee’, zegt Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. ‘Je vreest er toch voor. Maar met dit verhaal van de minister kunnen we weer vooruit. Ze wil een functionele krijgsmacht met ambitie. Daarin past een deelname aan ‘Te land, ter zee en in de lucht’ wat ons betreft heel goed: we gaan zowel voor de originaliteitsprijs als de snelste tijd.’

Middendorp vindt het prettig dat er nu duidelijkheid is. ‘Nu kunnen we onze inschrijving regelen bij de TROS. Het idee is dat we in juni 2014 meedoen aan het Tobbedansen in Meppel. We gaan er met z’n allen keihard aan werken om het voor elkaar te krijgen een voertuig te bouwen dat als eerste bij de bel kan zijn, waarbij we uiteraard de financiële kaders niet uit het oog verliezen.’

Wat voor voertuig het precies wordt, is nog niet helemaal duidelijk. ‘Wij zaten te denken aan een paar grote legerkisten van papier-maché, waar op den duur een zool uit wordt gelanceerd die naar de bel glijdt, maar Den Haag moet nog een beslissing nemen. Dat kan nooit lang meer duren.’

Afgekeurde prototypes voor de legerdeelname aan Te land ter zee en in de lucht

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.