Lutz Jacobi begint minderheidskabinet

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi is gistermiddag vanuit haar woning in Wergea een minderheidskabinet begonnen. Jacobi wil met haar kabinet Jacobi I een einde maken aan de maar voortdurende economische malaise in Nederland.

De Friezin meldt nadrukkelijk dat de vorming van haar minderheidskabinet niet is bedoeld als kritiek op het kabinet Rutte II. ‘Ik zie mijn minderheidskabinet meer als een aanvulling op Rutte II. Zij zullen het soms best eens druk hebben en dan kan ik mooi bijspringen met mijn kabinet. Voordat ik een minderheidskabinet had, hielp ik ook al wel eens met stencilen op het ministerie van financiën, dus er verandert niet eens zo heel veel.’

Kritiek dat er in Nederland geen ruimte zou zijn voor nog een kabinet, wijst Jacobi van de hand. ‘Wie zegt dat er in een land maar één kabinet kan zijn? Dat is oude politiek. Er zijn toch ook meerdere supermarkten? Kijk, De Vakantieman, die was in de persoon van Frits Bom uniek, maar voor een kabinet geldt dat volgens mij niet.’

Vanuit de Tweede Kamer is er steun van D66 voor het minderheidskabinet van Jacobi. ‘Wij willen al veel langer een einde maken aan het monopolie dat het kabinet heeft op het maken van rijksbeleid. Dat Lutz nu deze stap neemt is fantastisch. Een hervorming van het staatsbestel waar wij al heel lang op zitten te wachten!’, aldus fractievoorzitter Alexander Pechtold.

Jacobi hoopt niet dat er nog meer steun komt voor haar kabinet Jacobi I. ‘Het is tenslotte een minderheidskabinet.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Lutz Jacobi begint minderheidskabinet”