Historie herschreven – Het afscheid van San Marco

Een andere kijk op een gebeurtenis uit de wereldgeschiedenis in de breedste zin van het woord, aan de hand van een iconisch beeld. Deze week het gedwongen afscheid van Marco van Basten bij AC Milan.

‘Ja, trek ‘m nou maar aan. Geen gezeur. Ik heb ‘m speciaal gekocht bij La Mucca Conciata. Jouw maat moest zelfs nog speciaal besteld worden. Hij is helemaal uit Rome gekomen. Ik heb er heel veel moeite voor gedaan. Hup, niet zeuren!’

‘Maar Lies, het voelt gek. Kijk, als ik m’n armen omhoog doe, trekken de mouwen helemaal op. Ik vind de kleur ook niet mooi. En als ik ‘m dicht doe dan ziet het er helemaal niet uit.’

‘Hij moet ook niet dicht!’

‘Waarom zit er dan een rits in?’

‘Ja, dat hoort nu eenmaal zo. Bemoei je er niet mee en trek ‘m gewoon aan! Kijk dan hoe goed-ie staat bij je broek. Heb ik eindelijk eens de kans om je wat anders te laten dragen dan dat stomme shirtje met die streepjes in dat stadion, ga je moeilijk doen… en kijk uit met de jam; weet je hoe snel dat spul vlekt!?’

‘Waarom moet ik eigenlijk een jas aan? Ik loop maar één rondje en dan ga ik weer naar binnen en…’

‘Marcel van Basten! Je doet hem gewoon aan. Einde discussie! En die trui die je nu aan hebt, kan trouwens ook niet. Kijk, hier, trek dit overhemd maar aan. En een riem. Draag een riem.’

Marco van Basten luisterde naar zijn vrouw Liesbeth en nam afscheid in suède. De stof die het beste paste bij z’n afscheid. Gewoon leer was te hard geweest; een spijkerjackie meer iets voor Berry van Aerle. Suède. Het klopte. Het klopte alleen veel te vroeg.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

6 reacties op “Historie herschreven – Het afscheid van San Marco”