De scripted reality in ‘Beschuldigd’

Laatst keek ik opeens tv en dacht ik na een halfuurtje: ‘wat ben ik in vredesnaam aan het kijken?’ Het bleek het programma Beschuldigd te zijn, op Net 5. Een scripted reality-serie. Scripted reality, dat klinkt op zichzelf al als een vrij mal genre – in de categorie ‘de diepte in met Frans Bauer’ en ‘lachen met Gerard Cox’ – maar bij Beschuldigd maken ze het wel heel bont.

Wikipedia definieert scripted reality als volgt: ‘Scripted reality is een televisiegenre waarin situaties die in het echte leven hebben plaatsgevonden worden nagespeeld, waarbij het voor de kijker niet meteen duidelijk is dat er acteurs aan het werk zijn.’

Beschuldigd, dat onderaan het lemma over scripted reality expliciet wordt genoemd als voorbeeld, vult dat op een geheel eigen wijze in, waarbij het deel ‘waarbij het voor de kijker niet meteen duidelijk is dat er acteurs aan het werk zijn’ een beetje uit het oog is verloren. Dat komt deels doordat er verhalen zijn te zien die een scenarioschrijver van GTST nog niet zou verzinnen als hij de gehele voorraad aan geestverruimende middelen in de kelder van Ad Visser had gebruikt.

In de paar afleveringen die ik met open mond heb zitten te bekijken, werd onder andere een vrouw gevolgd die haar man, nadat deze de buurman met een bijl in coma had geslagen, verdacht van overspel met de buurvrouw. Later bleek dat niet terecht te zijn omdat de twee buurmannen er al tijden een homoseksuele relatie op nahielden in het geniep, nog voor ze elkaars buren werden.

Maar ook de aflevering waarin een meisje van vijftien werd verdacht van winkeldiefstal, maar uiteindelijk een meisje dat heel erg op haar leek de dader was, is me bijgebleven. Vooral omdat ze één en dezelfde vader hadden, die zakenreisjes veinsde om een dubbelleven te kunnen leiden in dezelfde stad. Een aflevering later zette een vrouw haar eigen ontvoering in scene om na de scheiding van haar man ook nog een beetje geld te hebben.

Tel daarbij op dat al die waanzinnige verhalen vertolkt worden door acteurs die nog niet eens understudy zouden mogen zijn van de leerlingen van groep 3 van OBS John Leddy tijdens hun eindejaarsmusical, en je weet dat Beschuldigd net zoveel met de werkelijkheid van doen heeft als de Niagara-watervallen met een kurkentrekker te maken hebben.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

57 reacties op “De scripted reality in ‘Beschuldigd’”