Rookmelders

Ik heb iets bedacht. Misschien ga ik wel meedoen aan Het Beste Idee Van Nederland. Ik zal jullie niet langer in spanning houden. Het gaat om een rookbom die je attent moet maken op de aanwezigheid van rookmelders, want ik weet niet wat erger is: rook of een rookmelder. Rook melden via een rookmelder is zoiets als een verkoudheidje bestrijden met een chemokuur.   

Kijk, rook melden is op zich prima, maar doe het dan wel een beetje normaal, en toeter niet als een Prem Radhakishun op stroom van de daken dat die daken in brand staan. Mijn rookmelder is eens door de geluidsbarrière gebroken toen ik een eitje stond te bakken. Het gevolg was dat ik ‘m al hoorde nog voor ik het eitje stond te bakken. Toen was ik, net als jullie nu, behoorlijk in de war. Ik heb er dagen niet van kunnen slapen.

Of misschien had dat ook wel te maken met de tyfusherrie die de rookmelder maar bleef maken. Dat is namelijk mijn volgende klacht: rookmelders kunnen niet uit. En ze hangen altijd op een plek waar je niet bij kunt. Dus, daar sta je dan, wanhopig balancerend op een wankele stoel met een bezemsteel in je hand, terwijl een halve meter boven je een klein apparaatje continu het geluid produceert dat een muis van 3000 kilo ook zou maken. Dit is de dag die je nooit dacht dat eindelijk hier zou zijn.

Meestal houdt het lawaai pas op als er allang een groepje hardstylers in je huis staat, omdat ze denken dat je een illegale houseparty organiseert – dat met die stoel en de bezemsteel snappen ze eerst nog niet, maar al gauw denken ze dat het de nieuwste hype uit de scene is.

Mijn volgende en laatste ergernis omtrent rookmelders is dat ze dus niet uit kunnen, maar wel bij het minste of geringste aanslaan. Er hoeft maar één Peruaanse indiaan van de inheemse Chazapetloptpecstam diep in het oerwoud met rooksignalen aan de rest van z’n stam te vertellen dat-ie aan het barbecueën is en iedereen mag langskomen, of de rookmelders in mijn huis denken dat de boel bij mij thuis ook weleens in de brand zou kunnen vliegen.

Bij elkaar opgeteld zorgt dit ervoor dat rookmelders wat mij betreft een milde steniging verdienen. Al krijg je ze daar vermoedelijk dus ook niet mee uit.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

5 reacties op “Rookmelders”