Luis Suarez, molletje op voetbalschoenen

Waarschijnlijk kende ik Luis Suarez net iets eerder dan u. Door geografische redenen ben ik een supporter van FC Groningen, en als supporter van FC Groningen weet je nu eenmaal eerder van een nieuwe speler van die club dan u, één of andere lul uit Zoetermeer, Raamsdonkveer of Boekelo, die bij FC Groningen denkt: o ja, die spelen ook in de eredivisie.

Wat ik precies dacht toen ik Luis Suarez eerder zag dan u weet ik niet meer precies, maar het moet iets zijn geweest als: met wat voor mislukte gnoom is Hans Nijland nu weer teruggekomen uit Zuid-Amerika? – wij Groningers hanteren altijd het adagium ‘eerst zien, dan geloven’.

Het bleek al snel wel goed te zitten met Luis. Hij beschikte over de juiste mentaliteit om de harten van de FC Groningen-supporters te veroveren. Dat is een eufemisme voor: een echt verfijnde techniek heeft hij niet, maar hij loopt zich wel de pleuris, doet alles om te winnen en frommelt zich overal een weg doorheen.

Gecombineerd met zijn uiterlijk – de vaak samengeknepen oogjes – maakt dat Luis Suarez tot een molletje op voetbalschoenen, dat zich op goed geluk een weg door de verdediging van de tegenstander graaft en blind is voor vrijlopende medespelers. Een type speler waar ik totaal niet van houd, als ze níet voor FC Groningen spelen en heel veel doelpunten maken in een groenwit shirt.

Met mijn liefde voor Luis Suarez was het dan ook snel gedaan toen hij het groenwit verruilde voor roodwit . Maar het molletje ging in Amsterdam wel gewoon door waar hij in Groningen mee begonnen was: het veld omploegen en doelpunten maken. Daardoor mocht het molletje na vier seizoenen bij Ajax zich zelfs een weg onder de Noordzee doorgraven om bij Liverpool nog een hoop meer te gaan verdienen.

En warempel, ook daar levert het gefrommel en geploeter het nodige op; hij is na de ongenaakbare Robin van Persie topscorer in de Premier League en werd recent genomineerd voor de titel van Player of the Year. Een wonder op voeten, is het. En ach, eigenlijk is het ook best vermakelijk om naar te kijken, alhoewel het met voetballen weinig te maken heeft. Eén ding begrijp ik alleen niet: molletjes bijten toch niet? Dat is toch meer iets voor Graaf Dracula?

Molletje? Graaf Dracula? De cirkel is rond, zoals Harry Vermeegen zou zeggen. Mooi voor een column, niet zo mooi voor Luis Suarez.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.