Obese – Lilian

Obese is het tv-programma waarbij je steeds denkt dat iemand het dikkerdpak openritst en Wendy van Dijk er uit tevoorschijn komt, maar je tegelijkertijd ook weet dat dat helemaal niet kan omdat Wendy van Dijk vaak naast de dikkerd in kwestie staat. Ze zet dan een ernstig gezicht op en zegt dingen als: zeg dikkerd, jij moet minder kroketten eten, want anders ga je dood! – ze zegt het inderdaad op een wat minder directe manier, maar de boodschap is hetzelfde.

Het moet een raar gevoel zijn om iedere avond voor je gaat slapen een zuurstofmasker op te zetten. Misschien droom je met zo’n masker op wel van het uitzicht wanneer je op de top van de Mount Everest staat, de berg die je alleen hebt kunnen bedwingen omdat je over een extreem goed getraind lijf beschikt.

Dan is het vervelend wakker worden als je in werkelijkheid Lilian bent en voor 95 kilo uit vet bestaat. Alle reden om op de rand van je bed even de boel te overdenken. En uiteraard is de camera van Obese erbij. Bij iedere uitzending weer hetzelfde shot: dikkerd zit treurig op bed.

De dikkerd van de vijfde aflevering was al dik sinds haar jeugd. Volgens haar broer worstelde ze al heel lang met haar gewicht – sumoworstelen dan waarschijnlijk. Soms ging ze op dieet, maar dan zei de moeder van Lilian dat het allemaal geen reet hielp en het gewicht toch wel weer terugkwam. Dat zal nu niet meer gebeuren, want de moeder, zelf ook een dikkerd, overleed aan een hartaanval.

Sowieso hielpen de ouders van Lilian niet heel erg mee. Ze vertelden haar namelijk ook steeds dat ze er helemaal niet was geweest als hun eerste kindje niet heel jong was overleden. Lilian heeft dat een beetje overgecompenseerd. Ze is er nu wel, en hoe: 170 kilo schoon aan de haak.

Maar gelukkig is Radmilo de mompelmarokkaan er ook nog steeds. Hij woog Lilian, zag dat ze zwaar was en zei: ‘Ik zou zeggen…’, gevolgd door een lange, lange stilte. Met die stilte bleek hij te bedoelen dat Lilian in het park als het debiele zusje van The Karate Kid met een stok heen en weer moest zwaaien om te kijken hoe fit ze was. Ze was niet fit. Een film met haar als Karate Kid zou slapstick van de bovenste plank zijn.

Ondanks of dankzij het gezwaai met de stok viel ze wel af. Ze viel heel veel af. Dat kwam ook omdat ze een ander eetpatroon had. Ze at nu mueslibollen met kaas en plakjes appel erop. Ik had nog nooit eerder iemand kaas met appel tussen een bolletje zien stoppen. Het lijkt me een vreemde combinatie, maar wel gezonder dan ’s avonds een schaal vol worst en kaas naar binnen proppen, zoals ik Obese-kandidaat Michel vorige week nog had zien doen toen hij probeerde af te vallen.

Tuurlijk, Lilian had ook weleens een terugval, maar dan at ze uit frustratie twee beschuiten met smeerkaas in plaats van een hapjesschotel die de gemiddelde kringverjaardag in een hele avond over hypotheken praten niet op krijgt. Eat your heart out, Michel!

Het afvallen ging zelfs zo goed dat Lilian een knuffel van Wendy van Dijk verdiende. Dat zag er raar uit, omdat Wendy van Dijk haar armen zo wijd spreidde dat ze alle dikkerds uit de vier voorgaande Obese-afleveringen in één keer had kunnen omhelzen. De personal trainers Radmilo en Elske konden rekenen op een high five van Lilian, hetgeen zeer ongemakkelijk werd toen Radmilo de high five die was bedoeld voor Elske probeerde te stelen.

Buiten dat ging het allemaal crescendo deze aflevering. De minder dikke Lilian kon haar dromen weer gaan inlossen, zoals Wendy zei. Niks met deMount Everest, maar gewoon weer naar de kapper gaan. En de Kees Kist-lounge in het AZ-stadion bezoeken.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Lilian op de rand van het bed: 

Lilian zwaait met een stok:  

Lilian eet een bolletje met kaas en appel: 

Wendy van Dijk kan hier vijf dikkerds tegelijkertijd knuffelen:

Radmilo probeert een high five te stelen:  

5 reacties op “Obese – Lilian”