Papiervisjes

Dieren zijn leuk, lief, stom en/of eng. Alle reden om erover te schrijven dus. Vanaf heden iedere zaterdag een al dan niet op de waarheid berust stukje waarin dieren de hoofdrol spelen. Deze keer over de zogenaamde papiervisjes in het gemeentehuis van Tietjerkstradeel.

‘Een collega haalde dozen uit een kast en liet ze vallen. Eerst kwam er één uit en daarna wel honderden.’ Zo ontdekten de ambtenaren in Tietjerksteradeel dat ze in het gemeentehuis van doen hadden met een papiervisjesplaag. Ik zag er beelden van in het Journaal. Een vrouw met Friese tongval vertelde dat alle dossiers werden opgegeten door glibberige insectjes.

Want dat zijn papiervisjes: glibberige insectjes, en geen echte visjes. Net zoals Ronald Waterreus geen echte reus in het water is, maar een Limburger die zo eens in de twee weken allemaal onzin mag uitslaan aan tafel bij Jack van Gelder. En zoals Jeroen Pauw geen vogel is die met de borst vooruit loopt te pronken met zijn veren, maar een presentator die iedere avond onderuit gezakt zit na te denken over welk wijf hij na de uitzending nu weer eens een beurt zal geven.

De insectjes die geen vis zijn, eten wel papier. Friese dossiers dus, in dit geval. Dat vind ik onbegrijpelijk. Als ik een papiervisje was, dan zouden Friese dossiers wel het laatste zijn waar ik m’n tanden in zette. Dat moet een geknauw…, sorry, een gekauw van jewelste zijn. Ik zou veel liever alle songteksten van Bløf opeten. Dan eet je maar zo de verdrongen gevoelens van de watermeloen achter het gelijk van een vliegtuigstoel op. Mmmmm, lekker! Bovendien, je bent gelijk van die onzin af. Een zegen voor de mensheid.

En als je dan als papiervisje toch bezig bent, dan kun je als hoofdgerecht ook gelijk het verzamelde werk van Heleen van Royen verorberen. Met ketchup, anders is het niet weg te krijgen. Na die niet misselijke lekkernijen zou je er als klap op de vuurpijl nog voor kunnen kiezen een toetje met een column van Catherine Keijl soldaat te maken.

Maar in plaats daarvan zitten de honderden papiervisjes uit Tietjerksteradeel nu een Douwe op te eten die een schuurtje wil bouwen in z’n tuin. Die papiervisjes zijn lang niet wijs.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar!

16 reacties op “Papiervisjes”