De vrijheid van onderwijs

Artikel 23 van onze Grondwet bepaalt al sinds 1848 dat iedere Nederlander een school kan stichten. Ik vind dat er in de loop van die 164 jaar veel te weinig van dat recht gebruik is gemaakt. Je ziet wel dat allerlei saaie gereformeerden een school hebben gesticht, maar er staat nergens in dit land een lekker gekke zuurstokschool, of een school waar de kindertjes iedere dag voor de lessen beginnen een dvd met de hoogtepunten uit de carrière van Ron Brandsteder moeten bekijken.

Het valt me een beetje tegen van ons, gekke Nederlanders. Als het Nederlands Elftal meedoet aan een EK of een WK, dan nemen we wel de moeite erbij te lopen als de gekke Henkie van Europa, maar het stichten van scholen laten we over aan saaie christenen en moslims. Ja, er zijn wel Daltonscholen, maar dat heeft dan weer niks te maken met die leuke geelzwart gestreepte boevenbroers uit de Lucky Luke.

Zo is er niks aan. Sterker nog, op deze manier wordt het onderwijs gekaapt door mensen die allemaal theorieën zitten te onderwijzen gebaseerd op eeuwenoude boeken. En op opperwezens die wij vaak een baard toedichten, maar waarvan het bestaan objectief gezien op z’n zachtst gezegd behoorlijk onzeker is. En dát kun je van Ron Brandsteder weer niet zeggen. Hij bestaat ontegenzeggelijk. Dat kunnen we allemaal ruiken.

Dus zolang er in Almere of Zoetermeer geen basisschool is met de naam ‘De Zwetende Bovenlip’, waar aan de gevel een groot portret van Ron Brandsteder prijkt, dan zie ik de meerwaarde van die hele vrijheid van onderwijs niet in. Gewoon met z’n allen naar een school waar de juf vlak voor de pauze voorleest uit een boek van Annie M.G. Schmidt en je een sticker krijgt als je een dag niet in je broek poept. Zo.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

13 reacties op “De vrijheid van onderwijs”