Superslomo

Er zijn honderden zaken waarvan ik een superslowmotion zou willen zien. Een eekhoorntje die aan een eikel knabbelt. Een jachtluipaard die een aanval op een gnoe beraamt. Een gnoe die nietsvermoedend water staat te drinken aan de oever van een rivier. Een loerende krokodil. En uiteraard van Ron Brandsteder die het zweet van z’n bovenlip likt tijdens een spelshow waarin een groot bord tomatensoep de hoofdrol speelt. Maar niet van Rafael van der Vaart die de broek van Wesley Sneijder naar beneden probeert te trekken.

Tijdens de warming-up van Portugal-Nederland kregen miljoenen tv-kijkers het voorgeschoteld. Als een iets te zwaar, maar wel heel gezellig jachtluipaard liep Rafael op Wesley af, die in niets op een gnoe leek. Wesley stond wat naar één van z’n tatoeages te gluren. Dat doen gnoes nooit. Onderwijl merkte ik dat ik dorst had. Ik ging even naar de keuken om een kopje thee te zetten. Toen ik terugkwam, zag ik gedurende anderhalve minuut de broek van Wesley dertig centimeter zakken doordat Rafael er met twee handen aan trok. De sfeer leek er tijdens de superslomo nog aardig in te zitten.

De superslomo, het is gedurende dit EK schering en inslag. En niet alleen tijdens de warming-up. Ook als bijvoorbeeld Duitsland of Portugal een grote kans voorbereidde – en dat gebeurde nogal eens – kregen we een oranje Sinterklaas te zien die uitgebreid aan het gapen was. Terug bij de live-beelden stond Ronaldo opeens, met weer een heel ander kapsel, alleen voor Maarten Stekelenburg.

Bij de vertraagde beelden van zo’n oranje Sinterklaas weet je: hier gaat niks gebeuren behalve een oranje Sinterklaas die aan het gapen is. Het is even irritant, maar het verwachtingspatroon van een superslomo van een oranje Sinterklaas is al bijzonder laag.

Hoe anders is dat bij een superslomo van één of meerdere spelers tijdens de wedstrijd. Dan denk je als naïeve tv-kijker toch: hier gaat iets gebeuren wat we in realtime even gemist hebben. Spannend! Misschien wel een kopstoot omdat de ene speler de moeder van de ander voor hoer heeft uitgemaakt!

Maar dat is buiten de Poolse en Oekraïense regisseurs gerekend. Veel vaker zien we een speler die z’n veters strikt. Na een dubbele knup zitten ze weer vast. De speler voetbalt vrolijk verder en de tv-kijker blijft in grote vertwijfeling achter. Een speler die z’n veter strikte? Ja, een speler die z’n veter strikte. Meer niet.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

11 reacties op “Superslomo”