Casinobrood

Het allerstomste broodtype ter wereld vind ik casinobrood. Stokbroden zijn gekke lange dingen, in waldkornbrood zitten hele grote vieze noten, en ook op een ciabatta zou je vast van alles aan te merken kunnen hebben, maar een casinobrood spant de kroon. Een vierkant brood, hoe verzin je het. Brood hoort rechthoekig te zijn, met een knip in top.

Casinobrood is veel te klein. In drie happen is je hele boterhammetje al weg, terwijl je daar bij een broodje knipbruin toch zeker een paar happen extra voor nodig hebt. Het belegt ook niet lekker, zo’n kabouterbammetje. Er passen nauwelijks drie plakjes kaas onder elkaar, je kunt niet fijn doorzwaaien met je mes wanneer je er bijvoorbeeld jam op doet en worst beleggen is helemaal verschrikkelijk. Het is gepriegel met een casinobrood.

U vraagt zich natuurlijk af: wie is er verantwoordelijk voor deze broodhel? Nou, dat zijn natuurlijk de Italianen. Die houden van gepriegel. Je kunt dat ook zien aan hun snorren. Italiaanse snordragers hebben allemaal van die priegelige puntsnorretjes. Niet een mooi Ted de Braak-exemplaar, maar zo’n Salvador Dali-geval; het casinobrood onder de snorren.

Vanwege die voorliefde voor gepriegel besloot er eens een Italiaan een hoop deeg in een vierkant blik – cassetta noemen ze het zelf – te doen en dat in de oven te gooien. Het casinobrood was geboren. Bah!

Dat het bah! was, daar kwamen ze zelf ook snel achter. Wanneer je in Italië komt, zul je nooit een Italiaan boven twee sneetjes casinobrood met pindakaas ertussen zien hangen. Ze smikkelen liever van rijk belegde panini’s of heerlijke zoete broodjes die je gebit doen wegsmelten. En ondertussen liggen onze supermarkten vol met hun verwerpelijke vierkante broden.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

30 reacties op “Casinobrood”